ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ny analys: Svenska kronan ska tillbaka till finanskrisnivå

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det blir allt svårare för Riksbanken att förbise de tilltagande tecknen på svagheter i den inhemska efterfrågan i Sverige. De väntas därför bli duvaktigare under andra halvan av året, vilket kommer att pressa kronan.

Det skriver analyshuset Capital Economics i ett marknadsbrev där de bedömer att kronan kommer att försvagas till 11 kronor mot euron i slutet av året. Senast kronan handlades på de nivåerna var 2009.

Riksbanken hade en oväntat positiv syn på utsikterna för svensk ekonomi i sitt räntebesked i början av juli, men enligt Capital Economics är det bara är en tidsfråga innan Riksbanken kommer att få ändra sin bedömning.

Under senare tid har det kommit flera tecken på att den inhemska efterfrågan i Sverige försvagas. För det första sjönk tjänste-PMI kraftigt i juni och noterades under 50-strecket för första gången på sex år. Även om man inte ska övertolka en månad noterar Capital Economics att tjänste-PMI, tillsammans med Konjunkturinstitutet barometerindikator, trendat ned sedan slutet av 2018.

"Tillsammans med sin motsvarighet för industrin är tjänste-PMI förenlig med att BNP sjönk under det andra kvartalet", skriver de.

Den andra datapunkt som sticker ut är en svag hushållskonsumtion för maj, där konsumtionen sjönk med 1,0 procent från motsvarande månad i fjol, den största nedgången på ett decennium. Capital Economics bedömer att hushållens konsumtion återigen kommer att minska i det andra kvartalets BNP-statistik.

"Slutsatsen är att ekonomin helt klart har tappat mycket momentum i mitten av året och det kommer att vara svårt för beslutsfattare att fortsätta att blunda för detta", skriver analyshuset som menar att det bara är en tidsfråga innan Riksbanken kommer att svänga om i en mer duvaktig riktning.

Även om Riksbankens senaste räntebesked tyder på att de förnekar läget bedömer Capital Economics att saker och ting kan förvärras rejält innan räntesänkningar är på tapeten, men den senaste utvecklingen ger ytterligare stöd till deras bedömning att räntehöjningar ligger mycket långt bort.

Detta talar för att kronan kommer att försvagas framöver. Dessutom tenderar kronan att gå svagt när världshandeln dämpas, vilket gör den utsatt om spänningarna på handelsområdet skulle blossa upp igen senare i år, vilket Capital Economics tror.

"Med allt detta sagt räknar vi med att kronan försvagas till 11 kronor per euro i slutet av året - en mycket större nedgång än konsensus räknar med", skriver de.

Kronan handlas på måndag förmiddag till 10:53 mot euron.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer