ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Analysfirma ser recessionstecken på europeisk lastbilsmarknad

Analysföretaget Rementum ser tecken på att den europeiska vägfraktsmarknaden är på väg in i recession. Det kan slå hårt mot den europeiska lastbilsproduktionen och eftermarknaden.

Rementum Research, som verkar inom analys och rådgivning gällande tunga fordon och vägtransporter, har publicerat flera rapporter de senaste veckorna som pekar på en rejäl avmattning för den europeiska vägtransportmarknaden. Mängden brus kring den publikt tillgängliga datan för fordon och transporter har varit ovanligt hög under årets första sex månader, konstaterar analysfirman.

Rementum påpekar att registreringarna av tunga lastbilar i Europa föll 25 procent under juli och augusti, jämfört med samma period 2018. Samtidigt sjunker godsvolymer, nya order för lastbilar och därtill åkerinäringens lönsamhet.

”En preliminär nedgång om 25% för lastbilsregistreringarna i juli och augusti skall naturligtvis ses i skenet av de kända extraordinära faktorerna under det andra kvartalet, men när vi närmare analyserar den allra senaste datan för godsvolymer på väg runt om i Europa blir det allt mer tydligt att vi närmar oss – eller till och med befinner oss i – en recession för vägtransportarbetet”, skriver firman.

Någon återhämtning i närtid väntas inte enligt analysföretaget.

”Det finns för närvarande ett flertal faktorer i spel med relativt stark negativ inverkan på fraktkonjunkturen och vi förväntar oss inte någon omedelbar förbättring i den nya rapport om trailerförsäljning i Europa som vi publicerar nästa vecka”, kommenterar Rementums chefsekonom Carl Holmquist.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer