ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Analys: Teslas försprång på elbilsmarknaden krymper

  • Elon Musk presenterar Tesla Model Y. Foto: Jae C. Hong

Kreditrankningsbolaget Fitch varnade på torsdagen för att Teslas försprång mot de etablerade fordonskoncernerna är på väg att krympa.

Fitch menar att framförallt de europeiska tillverkarna har omfokuserat sina strategier mot elektriska fordon och nu börjar komma ikapp Tesla, som enbart tillverkar elbilar.

Bilsektorn har som helhet investerat tungt i så kallade hybridfordon, som delvis drivs med el och delvis med andra bränslekällor, och i bilbatteriteknik. Att de europeiska bolagen dessutom bekostar utvecklingen med nedskärningar i andra delar av verksamheten är ett tydligt tecken i tiden. Nästan samtliga väntas presentera elmodeller inom de närmsta ett till två åren, skriver Fitch.

Volkswagen meddelade tidigare i veckan att bolaget planerar för 70 elbilsmodeller och siktar på att leverera 22 miljoner elfordon de närmaste tio åren.

Det är också något som kommer att täppa igen avståndet fram till Tesla, som fortsatt anses som etta på marknaden av Fitch, vilket sätts i kontrast till de risker för de operativa utmaningar som Tesla har ställts inför, som till stora delar har haft med produktionsproblem att göra.

Utvecklingen drivs också på av regleringar, särskilt i just Europa, med krav på utsläppsminskningar som omöjligen kan nås med förbränningsmotorer, skriver kreditrankaren.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies