ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Analys: Stark grovplåtsmarknad väntas lyfta SSAB

Ståltillverkaren SSAB står inför en kvartalsrapport där ovanligt stora planerade underhållskostnader drar ned resultatet, men där en stark nordamerikansk grovplåtsmarknad och ett någorlunda stabilt Europa ändå väntas leda till ett resultatlyft, spår analytikerna. Alla bedömare är dock inte lika optimistiska.

I fokus för intresset står bland annat bolagets utsikter inför kommande kvartal.

"Vi förväntar oss att plåtmarknaden i USA är fortsatt stark och att det ser hälsosamt ut för Specialstål. Dessa områden bör kompensera för ett potentiellt svagare Europa", skriver Kepler Cheuvreux inför rapporten.

Enligt Infront Datas sammanställning av elva analytikers prognoser väntas ett rörelseresultat om 1.072 miljoner kronor (843) och ett ebitda-resultat om 2.024 miljoner kronor (1.782) för det fjärde kvartalet 2018.

Resultatet belastas av kostnader för planerade underhållsstopp som bolaget preliminärt uppskattat till 680 miljoner kronor, med amerikanska Montpelier som största kostnadspost.

I samband med niomånadersrapporten spådde SSAB en fortsatt stark nordamerikansk grovplåtsmarknad samt en fortsatt god efterfrågan i Europa, om än med en viss säsongsmässig avmattning framåt julhelgen. För höghållfasta stål bedömdes efterfrågan vara fortsatt god i det fjärde kvartalet.

JP Morgan tvivlar dock på att prognoserna ska materialiseras fullt ut i vinst.

"Vi räknar med en sekventiell nedgång i alla nyckelsegment", skriver bankens analytiker och hänvisar till lägre marknadspriser i Europa, säsongsmässig avmattning och underhållskostnader.

Sverigebaserade analytiker har en mer positiv syn och tror även på ett skapligt första kvartal.

"Vi väntar oss att ledningen ska låta ganska optimistisk om både Americas och Specialstål, medan tonen blir mer dämpad gällande Europa", skriver Nordea i en analysuppdatering. 

Flertalet analytiker räknar med en utdelningshöjning från fjolårets 1:00 krona per aktie. Enligt Infront Datas snittprognos spås 1:39 kronor per aktie.

Rapporten släpps på tisdagen 29 januari, klockan 7.30. En telefonkonferens för media och analytiker inleds klockan 9.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies