ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Analys: Huawei-gripandet en kraftig eskalering från USA

Gripandet av Huaweis finanschef Meng Wanzhou i Kanada och USA:s begäran om utlämning är en kraftig eskalering av USA:s ansträngningar att hålla kinesiska bolag ansvariga för brott mot amerikanska lagar.

Det skriver analysföretaget Eurasia Group i en analys. 

Natten till torsdagen stod det klart att den kinesiska telekomjätten Huaweis finanschef Meng Wanzhou, som även är dotter till bolagets grundare Ren Zhengfei, har gripits i Kanada på USA:s begäran. Enligt Reuters är gripandet relaterat till brott mot amerikanska sanktioner och USA har även begärt att hon ska utlämnas, vilket Di tidigare rapporterat om.  

"Den här typen av agerande har starkt stöd från Kina-hökar i regeringen som anser att Kina har kommit undan med brott mot sanktioner, stöld av immaterialrättigheter och andra överträdelser utan att betala ett tillräckligt högt pris", skriver Eurasia Group i en analys. 

Eurasia Group skriver vidare att gripandet pekar på att den amerikanska regeringen nu är beredda att ta i med hårdhandskarna och har gett grönt ljus till landets rättsvårdande myndigheter att utreda personer som USA kanske inte hade gett sig på om de politiska relationerna hade varit bättre. 

"Peking kommer sannolikt reagera med ilska på att en kinesisk medborgare grips i ett annat land för att ha brutit mot amerikansk lag", skriver Eurasia Group. 

Analysföretaget tror dock inte att gripandet kommer sätta stopp för kommande handelsförhandlingarna mellan USA och Kina innan de hunnit börja, men att incidenten knappast kommer lyfta stämningen. 

"Denna typ av åtgärder kommer påverka atmosfären kring förhandlingarna vilket gör det mindre sannolikt att de resulterar i en hållbar lösning", skriver Euraisa Group. 

Den färska oron kring handelskonflikten mellan USA och Kina satte även sina spår på Asienbörserna som backade på bred front under torsdagen.

"Huawei är världens största tillverkare av telekommunikationsutrustning och det här kan vara ett budskap att USA aldrig kommer att ge med sig när det kommer till informationsteknik", säger Kazuyoshui Saito, analytiker på Iwai Cosmo Securities, till Bloomberg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer