ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Analys: Höjda riskvikter kan tynga Hoist-aktien

Kredithanteringsbolaget Hoist aktie kan komma att tyngas ifall riskvikterna på icke säkerställda problemlån höjs, vilket kan vara på väg att ske efter en ny tolkning från Europeiska bankmyndigheten EBA.

Det skriver Nordea i en analys där banken sänker sin riktkurs från 91 till 86 kronor med upprepad köprekommendation.

"Vi ser en risk att Finansinspektionen kommer att inta samma hållning, vilket skulle påverka Hoist negativt", uppger Nordea. 

Banken anser visserligen att den nya tolkningen från EBA är mycket märklig och räknar med att den kommer att ses över, men Hoist riskerar att sjunka under sitt buffertmål kapitaltäckningsmässigt om tolkningen blir verklighet, heter det.

I ett värsta-scenario skulle Hoist kärnprimärkapitalrelation enligt analysen falla från 13,1 till 9,7 procent. Det vore visserligen över bolagets myndighetskrav, men lägre än Hoist-ledningens nuvarande mål, noterar Nordea.

"Högst sannolikt skulle Hoist ansöka om att använda en internmodell för att motverka riskviktsökningen. Andra alternativ skulle ha uttalat negativa effekter på intjäningen", bedömer Nordea.

Motiveringen till att Nordea behåller sin köprekommendation är att banken anser att ett attraktivt utbud av nya portföljer kommer ut på marknaden och att Hoist har en "trovärdig operativ förbättringsplan".

Banken tror även på att en eventuell övergångsperiod från Finansinspektionen skulle bli lång om reglerna ändras.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies