ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Amerikanskt halvledarbolag granskas av EU-kommissionen

Det amerikanska halvledarbolaget Broadcom granskas för eventuella brott mot EU:s konkurrenslagstiftning. 

Utredningen gäller huruvida Broadcom använt sig av exklusivitetsklausuler för att blockera konkurrenter som tillverkar halvledare för TV-apparater och modem.

”Detta skulle förhindra Broadcoms kunder och i förlängningen konsumenter från att skörda frukterna av valfrihet och innovation”, uppger Margrethe Vestager, EU-kommissionär med ansvar för konkurrens, i ett uttalande.

Bolaget beordras också upphöra med användandet av restriktionerna medan utredningen fortskrider för att ”undvika risken för allvarlig och obotlig skada” för europeisk konkurrens enligt EU-kommissionen.

Förutom avtal som inkluderat exklusivitetsbestämmelser anklagas Broadcom för att ha kopplat rabatter till exklusivitet och miniminivåer för inköp för att snedvrida konkurrensen. Vidare uppger EU-kommissionen att bolaget använt strategier relaterade till immateriella rättigheter, buntat ihop produkter och medvetet försämrat kompabiliteten med andra produkter för att stärka sin egen ställning på marknaden på ett sätt som skadat konkurrensen.

I ett uttalande uppger Broadcom att bolaget agerat enligt reglerna och att EU-kommissionen inte har någon grund för oro men att man kommer att samarbeta med myndigheterna.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies