ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Utredningar kring Huawei breddas – tidigare anställd i Sverige förhörd

  • Foto: Ng Han Guan

Amerikanska myndigheter har breddat sina utredningar kring den kinesiska telekomjätten Huawei enligt källor till Wall Street Journal. Bland annat har en man som arbetade för Huawei i Sverige i början av 2000-talet ha förhörts.

Enligt Wall Street Journals uppgifter ska ytterligare utredningar ha inletts som inte framgick av de stämningsansökningar om lämnades in mot bolaget tidigare i år.

Bland annat utreds huruvida bolaget stulit teknologi för telefonkameror från portugisen Rui Oliveira som ska ha förhörts i frågan i juni i år.

Åklagare ska också ha förhört en man vid namn Robert Read som arbetade för Huawei i Sverige mellan 2002 och 2003. I en intervju med Wall Street Journal i maj beskrev den tidigare Huawei-anställde hur bolaget använde sitt Stockholmskontor – rakt över gatan från Ericsson – för att både dissekera hårdvara från utländska konkurrenter och rekrytera personal som sparkats från den svenska konkurrenten när it-bubblan sprack.

”De spenderade alla sina resurser på att stjäla teknologi. Du stal ett moderkort och tog tillbaka det och de utförde en baklängeskonstruktion”, sa han då till tidningen.

Robert Read har bekräftat att han kontaktats av utredare sedan artikeln publicerades i maj. Enligt Wall Street Journals myndighetskällor ska liknande verksamhet ha förekommit i andra länder.

I dokument som åklagare lämnat in till en domstol i Seattle anklagas Huawei för att ha instiftat ett nytt bonusprogram för anställda 2013 där de uppmanades att samla in information från konkurrenter.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies