ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Energi

Efter strömavbrotten: Borgmästaren kräver att jättebolaget avnoteras

  • Rich och Karen Gowins bor fortfarande i ett tillfälligt hem ett år efter att skogsbranden som orsakades av PG&E dåligt underhållna elnät tog deras riktiga hem. Foto: Jim McAuley

San Jose, den tredje största staden i den amerikanska delstaten Kalifornien, vill omvandla energibolaget PG&E till ett kooperativ. Aktien backade på beskedet men återhämtade sig snabbt igen.

”Det här är en kris som kräver en bättre lösning än PG&E:s kunder erbjuds i dag”, säger San Joses borgmästare Sam Liccardo till Wall Street Journal.

De senaste två åren har delstaten härjats av massiva skogsbränder som tagit hundratals människors liv. Bränderna har orsakats av energibolagets underhållsmässigt eftersatta kraftnät. De drabbade har riktat skadeståndskrav mot bolaget på över 30 miljarder dollar. Skadeståndskrav som tvingat bolaget att ansöka om konkursskydd och att inleda en rekonstruktion.

För att undvika fler skogsbränder har PG&E under de torra perioderna i år stängt av strömmen vid flera tillfällen i olika delar av delstaten. Bolagets vd Bill Johnson har hotat med att bolaget kan behöva fortsätta att stänga av strömmen under torra perioder de kommande tio åren.

PG&E är Kaliforniens största gas- och elleverantör med över 16 miljoner kunder. San Jose är bolagets största marknad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer