ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Amerikanska oljepriset i korrektionsterritorium

Priset på den amerikanska WTI-oljan fortsatte falla under torsdagen. Terminspriset är nu ned över 20 procent sedan topparna i oktober. Samtidigt rapporterar Wall Street Journal att en statligt finansierad tankesmedja i Saudiarabien utreder en framtid utan Opec.

Terminspriset på den amerikanska WTI-oljan föll för den nionde handelsdagen i rad under torsdagen och noterades ned 1,7 procent på 60,63 dollar per fat strax innan klockan 21.

Därmed har priset fallit lite mer än 20 procent från toppnivåerna i början av oktober, det som vanligtvis klassas som gränsen för en reell korrektion. Spotpriset var samtidigt ned 1,6 procent för dagen.

Nordsjöoljan Brent föll ytterligare i torsdagshandeln med spotpriset ned 1,8 procent till 70,66 dollar per fat. Terminspriset hade samtidigt backat 2 procent under dagen.

Torsdagens nedgång kommer trots att färsk statistik visat att den kinesiska oljeimporten ökat till rekordhöga 9,61 miljoner fat per dag under oktober. Bakom den utdragna nedgången ligger istället indikationer på att 

Andrew Lipow på Lipow Oil Associates uppskattar att mellan 1-1,2 miljoner fat olja kommer att försvinna från marknaden som en konsekvens av de amerikanska sanktionerna mot Iran. Till tv-kanalen CNBC säger han att Opec och andra producenter mer än kompenserar för tappet.

Under torsdagen rapporterar också den amerikanska tidningen Wall Street Journal att en statligt finansierad saudisk tankesmedja studerar de eventuella effekterna om Opec skulle upphöra. Tidningens källor uppger att det inte förs någon aktiv diskussion inom regimen om att lämna Opec men uppger samtidigt att Saudiarabien oroas över att efterfrågan på olja på sikt kommer minska så mycket att kartellen förlorar betydelse.

Under det senaste året har USA:s president Donald Trump öppet och regelbundet kritiserat Opec för att manipulera oljepriset.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies