ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Amerikanska finansinspektionen stämmer Volkswagen för dieselskandalen

Den amerikanska finansinspektionen SEC har lämnat in en stämning mot Volkswagen och Martin Winterkorn. Myndigheten anser att de genomförde ett ”omfattande bedrägeri” i den så kallade dieselskandalen och ljög för amerikanska investerare. 

SEC har lämnat in stämningen till en domstol i San Fransisco där myndigheten påpekar att Volkswagen mellan april 2014 och maj 2015 utfärdade obligationer och värdepapperiserade skulder på mer än 13 miljarder dollar i USA. Samtidigt visste bolagets ledning om att mer än 500.000 VW-dieselbilar i landet inte höll de utsläppskrav som utlovats, rapporterar Reuters

Volkswagen kunde därigenom tjäna ”hundratals miljoner dollar”, då värdepappren utfärdades till mer attraktiva priser för bolaget, enligt SEC. Myndigheten vill nu ta tillbaka otillbörliga vinster (ill-gotten gains) och hindra Volkswagens dåvarande vd Martin Winterkorn från att kunna ta en ledande roll i ett publikt amerikanskt bolag.

Volkswagen menar att SEC:s stämning är juridiskt och faktamässigt bristfällig och kommer att bestrida den kraftigt. Enligt VW var ingen av de som var involverade i obligationsutgivningar medvetna om att bolagets dieselfordon inte nådde upp till de amerikanska utsläppsreglerna och Martin Winterkorn ska inte ha varit involverad i emitteringen.

Volkswagen har hittills gått med på att betala mer än 25 miljarder dollar i USA för dieselskandalen. Pengarna har gått till bilägare, miljömyndigheter, stater och återförsäljare. Bolaget har även erbjudit sig att köpa tillbaka omkring en halv miljon amerikanska bilar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies