ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Amerikansk oljejätte för sorti ur Norge – säljer av tillgångar för 39 miljarder

Olje- och gaskonglomeratet Exxon Mobil drar sig ur Norge och säljer av tillgångar till ett värde av 4 miljarder dollar, motsvarande 39 miljarder kronor, rapporterar Reuters med hänvisning till källor.

Amerikanska Exxon har haft andelar i över 20 oljefält i Norge, andelar som förvaltats av lokala oljeproducenten Equinor och av brittisk-nederländska Royal Dutch Shell.

Köpare av Exxon Mobils andelar är enligt norska Dagens Næringsliv Var Energi. Affären väntas dock bli kommunicerad först i slutet av september, uppger tidningens källor.

Förhandlingar har dock skett med en mängd lokala aktörer, inklusive svenska Lundin Petroleum, Aker BP och DNO. Var Energi backas upp av italienska Eni och riskkapitalbolaget Hitech Vision, enligt källorna.

Exxon Mobil har den senaste tiden lagt om verksamheten i enlighet med en strategi att fokusera på amerikanska tillgångar samt på utveckling av nya fynd i Guyana. Reuters har tidigare rapporterat att Exxon också är på väg att göra sig av med tillgångar i den brittiska delen av Nordsjön, tillgångar som varit i bolagets ägo sedan över 50 år tillbaka.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer