ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Amazon-grundaren varnar för mångmiljard-misstag

  • I samband med nya satsningar så varnar Amazons grundare och vd Jeff Bezos för att de kan komma att göra ”mångmiljard-misstag”. Foto: Cliff Owen

E-handelsjätten Amazons grundare och vd Jeff Bezos varnar i sitt årliga brev till investerna för att bolaget kan komma att göra misstag som kan kosta mångmiljardbelopp, rapporterar CNBC. 

Tech-entreprenören och miljardären Jeff Bezos spår att Amazon kommer att göra blunders med mångmiljardsmällar som följd. Det skriver han i sitt årliga brev till aktieägarna som publicerats sedan 1997 och ofta betraktas av investerarna som en kristallkula att ge insikt i e-handelsjättens långsiktiga planer.

”Amazon kommer att experimentera på en rimlig nivå för ett bolag i vår storlek och vi kommer emellanåt att göra mångmiljard-misstag. Vi kommer att arbeta hårt för att de ska bli bra satsningar, men inte alla satsningar lönar sig i slutändan”, skriver han, enligt CNBC.

Han nämner bland annat den floppande mobiltelefonen Amazon Fire Phone som ett historiskt exempel. Telefonen plockades bort från marknaden bara drygt ett år efter lanseringen 2014 och ledde till en avskrivning om 170 miljoner dollar, motsvarande närmare 1,6 miljarder kronor.

Amazon planerar att utveckla verksamheten inom sektorer som exempelvis sjukvård, sjukvårdsförsäkring och robotik. Grundarens resonemang i investerarbrevet kan ses som en signal på att han inte förväntar sig att alla av de nya satsningarna kommer att lyckas, skriver CNBC. 

I det årliga brevet passar Jeff Bezos även på att uppmana icke namngivna sektorskollegor att höja minimilönen för anställda – en sedan länge hett debatterad fråga i USA. E-handelsjätten höjde i november den lägsta timlönen till 15 dollar.

”Ännu bättre, höj till 16 dollar och kasta handsken tillbaka till oss. Det är en typ av tävling som kommer att gynna oss alla”, skriver han.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies