ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Altor växlar upp i norska sportkedjan : ”Det grundläggande konceptet är bra”

  • Foto: Roald, Berit
  • Altors vd Harald Mix. Foto: Hampus Andersson

Riskkapitalbolaget Altor har flaggat upp i den norska sportkedjan XXL. Bolaget har tagit en position motsvarande 10,1 procent och planerar att öka till 12,3 procent.

Altor har köpt 7,1 miljoner aktier i den norska sportkedjan XXL för 25 kronor per aktie enligt ett börsmeddelande från Oslobörsen. Därmed äger riskkapitalbolaget 14 miljoner aktier, motsvarande 10,1 procent.

Vidare meddelas att Altor har för avsikt att köpa ytterligare knappt 3,1 miljoner aktier förutsatt att affären får klartecken på en extrastämma. Efter transaktionen kommer Altor kontrollera knappt 1,1 miljoner aktier vilket motsvarar 12,3 procent av kapitalet och rösterna.

Det var inte känt sedan tidigare att Altor klivit in i ägarlistan. Hugo Maurstad, partner med ansvar för investeringen, vill inte uppge när riskkapitalbolaget köpte in sig men säger man haft ögonen på sportkedjan under längre tid.

”Vi kommer att gå in i styrelsen och jobba tillsammans med styrelse och ledning för att driva igenom de förändringar de redan kommunicerat”, säger Hugo Maurstad.

I samband med årets första kvartalsrapport, där resultatet blev bättre än väntat men försäljningen var oförändrad i jämförbara butiker, upprepade XXL att bolaget ska fokusera mer på kärnverksamheten för att förbättra marginalerna.

XXL har ett par tuffa kvartal bakom sig. Bolaget avslutade 2018 med en vinstvarning och dåvarande vd:n Ulf Bjerknes fick gå på dagen. Aktien rasade lite mer än 30 procent på beskedet.

I samband med årets första kvartalsrapport, där resultatet blev bättre än väntat men försäljningen var oförändrad i jämförbara butiker, upprepade XXL att bolaget ska fokusera mer på kärnverksamheten för att förbättra marginalerna.

Den svaga marginalutvecklingen är sannolikt ett resultat av snabb tillväxt de senaste åren enligt Hugo Maurstad som säger att bolaget gjort mycket rätt de senaste åren.

”Det grundläggande konceptet är väldigt bra och vi vill ta det lite mer tillbaka till där man var när man startade. Jag tror att man då kan få en fortsatt fantastisk utveckling för XXL”, säger han.

Hugo Maurstad har också ingått i de team som haft ansvar för Altors innehav i sportklädesmärket Helly Hansen innan försäljningen 2015 samt det norska marinelektronikbolaget Navico och det franska skidmärket Rossignol som fortfarande ingår i portföljen. Han nämner samarbeten med leverantörer och arbetet med egna varumärken som exempel på utvecklingsfrågor där Altor har relevant erfarenhet.

”Vi förstår leverantörssidan. Där tror jag att vi kan hjälpa till lite extra”, säger Hugo Maurstad.

Han sticker inte under stol med att detaljhandeln står under stark press, inte minst de fysiska butikerna som möter hård konkurrens av e-handeln. Han tror dock att XXL har storleken på sin sida.

”Det kommer fortfarande finnas några nischade butiker men de som kommer ta stora volymer är den här sortens destinationer där du inte bara går in och köper en jacka och går hem utan spenderar lite mer tid. De har en skala som ingen annan klarar”, säger Hugo Maurstad.

I och med att XXL också säljer 3,1 miljoner aktier till Altor får bolaget in 77,4 miljoner norska kronor. Analytiker har dock varnat för att balansräkningen är för svag och i en analys tidigare i år spådde Danske Bank att bolaget kommer behöva ta in mellan 300 och 500 miljoner norska kronor.

Hugo Maurstad tror att bolaget kommer att klara sig undan han nyemission även om han poängterar att Altor inte har hela bilden.

”Vi tror det. Baserat på den information vi har fått av bolaget borde det hålla”, 

Han tillägger att Altor är en långsiktig ägare som alltid stöttar portföljbolagen om de behöver extra tillskott under en begränsad period.

Det var EQT som tog XXL till börsen 2014. Sportkedjan steg under sin första två år på Oslobörsen men har sedan dess kommit ned tydligt. Trots att aktien handlas upp 20 procent på onsdagen ligger kursen fortfarande knappt 52 procent under teckningskursen på 58 norska kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer