1515
Annons

Almedalsveckan ställs in

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Årets politikervecka i Almedalen i Visby ställs in på grund av virusutbrottet. Det beslutade Region Gotland och huvudarrangörerna på onsdagskvällen, enligt P4 Gotland.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Viktigt med delad vision för hållbara leverantörskedjor: ”Hållbarhet nödvändigt ur ett affärsperspektiv”

Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.
Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Stora företag har börjat ställa allt högre krav på att hela leverantörskedjan är hållbar. Att jobba med hållbarhet är alltså nödvändigt ur ett affärsperspektiv.

– För oss är det helt avgörande att våra leverantörer delar vår vision om hållbara transportlösningar, förklarar Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Södertälje Science Park erbjuder flera affärsutvecklingsprogram för industriföretag

Inom en snar framtid kommer Scanias lastbilar och bussar inte längre ha avgasrör. Det betyder att mycket av de koldioxidutsläpp som bolaget traditionellt har haft försvinner – men också att nya typer av koldioxidutsläpp uppstår.

– De utsläppen kommer framför allt att komma från leverantörskedjan, vilket innebär att vi behöver fortsätta att ta steg mot ökad hållbarhet tillsammans med våra leverantörer. Tidigare har vi främst fokuserat på de leverantörer vi har direktkontakt med, men nu jobbar vi även med deras underleverantörer. På så vis kan vi hitta de ställen i vårt långa leverantörsled där det stora klimatavtrycket finns, berättar Andreas Follér.

”Vi kommer att arbeta hela vägen ner i gruvorna”

Framöver kommer Scania att fokusera på fyra ”hotspots” för utsläpp i sitt miljöarbete – batterier, stål, gjutjärn och aluminium – som de vill ska vara 100 procent gröna år 2030.

– Det här kommer vi att arbeta med hela vägen ner till gruvorna, till själva råvaran. Vi har en aktiv dialog med leverantörerna och tränar, stöttar och utbildar dem. Vi ser det som att vi gör det här tillsammans, säger Andreas Follér.

– Det är säkert så att vissa leverantörer kommer att falla bort de närmsta tio åren eftersom de inte delar våra hållbarhetsambitioner. Samtidigt arbetar de flesta av våra nyckelleverantörer åt samma håll som oss. Det handlar egentligen inte om att vi ställer de kraven, utan att hela världen gör det, tillägger han.

Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.
Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.

Hållbarhetsprogram för företag

Scania är, tillsammans med AstraZeneca, KTH och Södertälje kommun, huvudpartner till och grundare av Södertälje Science Park, som är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver Södertälje Science Park ett hållbarhetsprogram för små och medelstora företag.

– Många av de företag som deltar i programmet är underleverantörer till större företag. De vet att det är nödvändigt att jobba med omställningen mot en hållbar värld, men vet inte alltid i vilken ände de ska börja. Därför hjälper vi dem att göra en översyn av sitt företag och hur de kan jobba med hållbarhet kopplade till de globala målen, säger Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park, och tillägger:

– Det är genom att ställa om till en mer hållbar produktion som de kan fortsätta vara relevanta på marknaden.

Läs mer om hållbarhetsprogrammet för små och medelstora företag 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Fem saker du ska ha koll på innan börsen öppnar

Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Philip Morris förlänger acceptperioden för budet på Swedish Match och stark orderingång på tunga lastbilar i Nordamerika. Här är fem saker du ska ha koll på innan börsen öppnar. 

Europabörserna ser ut att inleda onsdagen med en mindre nedgång efter de senaste dagarnas rejäla uppgångar. I skrivande stund är Eurostoxx50-terminen ned 0,4 procent medan tyska DAX-terminen backar 0,4 procent. Handeln hos IG indikerar i sin tur en öppning i samma härad på Stockholmsbörsen. 

Philip Morris förlänger acceptfristen i budet på tobaksbolaget Swedish Match ytterligare en gång. Slutdatum är nu satt till den 4 november, enligt ett pressmeddelande. Philip Morris kom med budet på Swedish Match den 11 maj. Den 29 juni inleddes acceptperioden vilken inledningsvis var tänkt att avslutas den 30 september. I augusti förlängdes den till den 21 oktober, men nu skjuts slutdatum alltså fram ytterligare till den 4 november.

Färska siffror från ACT Research visar att orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika preliminärt landade på 53.700 enheter i september. Enligt ACT:s chefsanalytiker Eric Crawford var siffran sensationell och visar att tillverkarna har öppnat sina orderböcker för 2023 lite tidigare än normalt. 

Under onsdagen kan det vara läge att hålla ett öga på oljepriset då Opec+ möts på onsdagen. På agendan står en eventuell produktionsminskning där siffror på så mycket som 2 miljoner fat om dagen har nämnts inför mötet. 

Carnegie sänker riktkursen för riskkapitalbolaget EQT från 331 till 300 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Aktien avslutade tisdagen på 226 kronor. Samtidigt har Handelsbanken justerat sitt kortsiktiga råd, på tre månaders sikt, för flera verkstadsbolag. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera