ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Allratoppar krävs på 211 miljoner kronor i skadestånd

  • Foto: Jonas Ekströmer/TT, Jonas Ekströmer

Pensionsmyndighetens skadeståndsanspråk mot den tidigare Allrachefen Alexander Ernstberger och ytterligare tre medåtalade uppgår till 23,3 miljoner dollar, strax över 211 miljoner kronor.

Detta enligt det enskilda skadeståndsanspråk som nu lämnats in till Stockholms tingsrätt och som Realtid var först att berätta om. Enligt Pensionsmyndigheten motsvarar 23.319.745 dollar mellanskillnaden på det arvode som Allra betala ut till Oak Capital för ett antal affärer med warranter, och det arvode som man borde betalat ut, det vill säga överpriset. 

Enligt Pensionsmyndigheten borde ett rimligt arvode uppgått till 69.702 dollar, inte de totalt 23,6 miljoner dollar som Allra betalade till värdepappersförvaltaren.

”Skadan utgör det överpris - utifrån det pris som hade gällt om fondandelsägarnas intresse hade iakttagits – investeringsfonderna har betalat för värdepapper efter investeringsbeslut”, skriver Pensionsmyndigheten i sitt enskilda skadeståndsanspråk.

Pensionsmyndigheten anser vidare att även om de svarande inte ska anses vara skyldiga för överpriset ska de ändå betala skadestånd för det belopp som den aktuella parten erhållit.

Vid sidan av brottmålet i Stockholms tingsrätt kräver Skatteverket drygt 79 miljoner kronor från det havererade pensionsbolaget Allras två ägare, Alexander Ernstberger och David Persson Rothman.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies