ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Alex Schneiter: Lundin Petroleum förhandlar inte med Aker BP

  • Foto: Amanda Lindgren

Oljebolaget Lundin Petroleum för inte några samtal med den norska sektorkollegan Aker BP i nuläget, säger vd:n Alex Schneiter till norska E24.

Equinor har varit näst största ägare i Lundin Petroleum, efter Lundin-familjen, sedan 2016, en investering som varit gynnsam för det norska energibolaget.

"För några månader sedan delgav Equinor för oss att det önskade att ta hem vinst från investeringen. Vi har varit intresserade att finna en bra lösning för samtliga parter", säger han.

För Lundin Petroleum var det inte önskvärt om 55 miljoner aktier kommit ut på öppna marknaden. Lösningen där aktierna i stället köps tillbaks medan Equinor får köpa en viss del av Lundins andel i Sverdrup-fältet är således positiv för samtliga parter, tycker han.

I förra veckan ryktades det om att Aker BP skulle ta över Equinors ägande i Lundin Petroleum, vilket Di även skrev om. Anders Holte, analytiker på Kepler Cheuvreux, bedömde att det kunde vara det första steget mot en sammanslagning av de två bolagen. Nu köper i stället Lundin Petroleum tillbaka en stor andel av Equinors ägandepost i bolaget. Alex Schneiter svarar E24 att Lundin Petroleum inte letar efter någon ny storägare efter Equinor.

"Vi är nöjda med var vi är och den väg som bolaget rör sig framåt på. Med denna transaktion kommer Lundin-familjen fortsätta vara den största ägaren och den stöttepelare de har varit och vi har inga andra planer i dagsläget", uppger han.

Lundin Petroleums aktie är strax innan klockan 17 på måndagseftermiddagen upp med 3,3 procent i Stockholm, medan Equinor och Aker BP slutade upp med 0,8 respektive 1,2 procent i Oslo.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer