ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Aktiespararna säljer Aktieinvest till Pareto

  • Vd-trio: Paretos Mats Carlsson, Aktieinvests Therese Lundstedt och Aktiespararnas Joakim Olsson. Foto: Joey Abrait

Efter nästan 30 år som ägare säljer Aktiespararna sin nätmäklare Aktieinvest till Pareto Securities.

”Aktieinvest har 60.000 depåkunder som nu får tillgång till vår analys och möjlighet att teckna aktier i börsnoteringar och nyemissioner där vi är rådgivare”, säger Mats Carlsson, vd för Pareto i Sverige.

Aktiespararnas kongress i år gav ett mandat till styrelsen att sälja Aktieinvest och nu säljer vd Joacim Olsson den anrika nätmäklaren till Pareto Securities.

Enligt vd:n finns det flera skäl till avyttringen.

”Det är en bra affär för både oss som medlemsorganisation, för våra medlemmar och för Aktieinvests kunder. Aktiespararna minskar sitt ekonomiska risktagande”, säger Joacim Olsson.

Han konstaterar att Aktiespararna gav sig in i mäklarbranschen för 29 år sedan för att driva digitaliseringen inom aktiehandel och arbeta för lägre courtage.

”Nu har vi nått så långt vi kan med att pressa courtage. Vi tror att vi mer framgångsrikt kan bevaka marknaden och påverka villkoren för mindre investerare genom att vara helt oberoende från egna ägarintressen”, säger Joacim Olsson.

Pareto Securities betalar cirka 40 Mkr kontant för Aktieinvest.

”Men affären är större än så. I avtalet finns tilläggsköpeskillingar, det finns samarbetsavtal mellan Pareto och Aktiespararna, säkerställda förmåner till våra medlemmar och även en dimension som gör att vi kommer att få ett större nettoinflöde av nya medlemmar”, säger Joacim Olsson.

Mats Carlsson, vd för Pareto Securities i Sverige, köper Aktieinvest för att de två bolagens affär kompletterar varandra väl.

”Vi har i dag en affär som är fokuserad på kapitalanskaffningar och väldigt inriktad mot institutionella kunder. Här får vi ett helt nytt segment och många nya kunder i ett slag. Aktieinvest har 60.000 depåkunder som vi nu kan erbjuda att teckna aktier när vi introducerar nya bolag på börsen, kunderna kan också få ta del av våra aktieanalyser. Våra erbjudanden passar bra in på Aktieinvests kundbas”, säger Mats Carlsson.

Han understryker att en viktig del av affären också är att Pareto ingår ett 10-årigt samarbetsavtal med Aktiespararna vars medlemmar är mycket aktieintresserade.

”Vi tror att vi kan bygga mycket tillsammans”, säger Mats Carlsson.

Med Aktieinvests 40 anställda ökar Paretos Securities personalstyrka i Sverige till 150 personer, Pareto Securities får totalt närmare 480 anställda efter affären.

Therese Lundstedt, vd för Aktieinvest, siktar på att tillsammans med nya ägaren nå nya kundgrupper och sparare som är mer aktiva.

”Vi får en ny ägare med en helt annan ambition och plånbok, vår och Paretos affär kompletterar varandra mycket bra. De sista åren har vi gjort tydliga satsningar för att digitalisera och modernisera verksamheten. Det har gjort att vi levt upp till våra mål, föryngrat målgruppen och fått en mycket mer aktivt kundstock”, säger hon.

Aktieinvests paradgrenar är att kunder kan köpa delar av aktier och få utdelningar automatiskt återinvesterade.

”Aktieinvest ska fortsatt främst vara fokuserat på aktier men eftersom Pareto är stora inom obligationer kan vi också erbjuda handel i det. Det kan i en framtid bli aktuellt att bredda Aktieinvests plattform till våra norska verksamhet”, säger Mats Carlsson.

De senaste åren har Aktieinvest till följd av stora planlagda investeringar levererat ett mindre minusresultat, enligt Therese Lundstedt.

Säljer Aktiespararna för att ni behöver pengar på grund av antalet medlemmar minskar?
”Nej, det finns få organisationer i Sverige som är så pass solida som vi är. Det vi vill göra är att minska risktagandet i organisationen. Och att driva den här typen av kommersiell verksamhet är förknippad med viss risk”, säger Joacim Olsson

Ska ni använda likviden till nya satsningar?
”Det kommer vi att göra”, säger Joacim Olsson hemlighetsfullt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer