ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Aktiespararna: Om uppgifterna stämmer måste Bonnesen avgå

  • Aktiespararnas vd Joacim Olsson. Foto: Jesper Frisk

Om Swedbanks vd Birgitte Bonnesen mörkat uppgifterna om misstänkt penningtvätt och dess omfattning kan hon varken sitta kvar eller beviljas ansvarfrihet. Det säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson till SVT. 

”Om uppgifterna om en intern rapport som pekar på problem med misstänkt penningtvätt stämmer, så har Birgitte Bonnesen medvetet vilselett marknaden. Då måste hon avgå”, säger Joacim Olsson till SVT. 

Uttalandet kommer efter att Aktiespararna under fredagen haft ett möte där föreningen diskuterat situationen. Aktiespararna poängterar att det är oundvikligt att försök till penningtvätt sker men att det är allvarligt om man mörkar omfattningen, skriver SVT. 

Joacim Olson är även tveksam till den externa utredningen och till huvudägarna Folksam och Sparbankernas förening. 

”Vi tycker inte det känns som att dessa storägare vill ha alla kort på bordet i vad man vetat och vad man sagt. Därför kommer vi på bolagsstämman att kräva en granskning av en oberoende bolagsman”, säger han till SVT. 

Aktiespararna anser inte heller att styrelsen ska beviljas ansvarsfrihet om det bekräftas att man redan i höstas tog del av den interna granskningsrapporten som bland annat visade att att 80 miljarder kronor slussats mellan misstänkta kunder i Swedbank och Danske Bank, vilket Di tidigare rapporterat om.  

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies