ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Aktiespararna anser att Vonovias Hembla-bud ska accepteras

Aktieägarna bör ställa sig bakom tyska fastighetsjätten Vonovias budpliktsbud på fastighetsbolaget Hembla, anser organisationen Aktiespararna. Detta trots att Hemblas oberoende budkommitté kommit fram till att budet var för lågt.

Vonovias bud kom sedan Hembla köpt Blackstones aktier i bolaget och lades på motsvarande nivå, 215 kronor per aktie. Priset innebär en premie på 11,5 procent jämfört med stängningskursen dagen innan budet offentliggjordes.

Vonovia äger i nuläget 64,42 av kapitalet och 71,86 procent av rösterna i Hembla, enligt ägardatatjänsten Holdings.

”Som regel är det inte attraktivt att acceptera ett sådant bud då det normalt ligger på en nivå motsvarande tidigare börskurs. I detta fall är det dock en ny huvudägare som övertagit tidigare huvudägares hela aktieinnehav, motsvarande 61,19 procent av aktiekapitalet och 69,3 procent av rösterna”, skriver Aktiespararna i ett pressmeddelande.

Man noterar också att budkommittén som ratade Vonovias bud inte varit så frikostiga med informationen om vad ställningstagande baseras på.

”Aktiespararna lägger vikt vid att affären har utförts av två professionella och av varandra oberoende parter vilket talar för att prisnivån i sig borde vara rimlig. Budet kan dessutom inte höjas och Vonovia kommer att ligga kvar oavsett hur många som accepterar, vilket gör att ett konkurrerande bud i praktiken är uteslutet.”

Aktiespararnas analys ger vid handen att man anser att uppsidan i aktien framåt är begränsad och att bolaget snarare kommer att gå mot en förvaltningsinriktning än att fortsätta växa i samma hastighet som tills nu. Dessutom har Vonovia flaggat för att ägarna inte kan förvänta sig utdelningar utan att investeringar prioriteras.

”Den aktieägare som väljer att inte acceptera budet får vara beredd på att likviditeten kommer att vara låg även om aktien förblir noterad.”

Aktiespararna förutser att Vonovia har incitament att fortsätta köpa aktier över marknaden, men att man då är förbjuden att handla över budkursen kommande nio månader.

”Det betyder också att det troligen under en tid framöver alltid kommer att finnas en tagare till ditt innehav för 215 kronor intill dess att budgivaren når 90 procent och påkallar tvångsinlösen. En defensivt lagd investerare torde därför ha möjlighet att sitta kvar i aktien med en låg risk och möjlighet till ränta vid en eventuell tvångsinlösen. Denna möjlighet borde även vara tillämplig för den som vill utlösa en kapitalvinst efter årsskiftet. Det är dock oklart hur lång tid detta alternativ kommer att stå öppet.”

Aktien står på tisdagen i 214,50 kronor, där den legat förhållandevis stilla sedan budet blev känt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer