ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Aker BP byter fokus från uppköp till riskfylld exploatering

Norska olje- och gasbolaget Aker BP kommer att byta fokus från uppköp till prospektering. Detta sedan exploateringskostnaderna gått ner som en följd av teknologiska framsteg. Men de norska oljefyndigheterna börjar sina, skriver Reuters.

"Nu när priserna har kommit ner och uppköpskostnaderna gått upp så är det en rimlig avvägning (att exploatera reds anm)", säger vd Karl Johnny Hersvik till nyhetsbyrån.

Fokusskiftet är anmärkningsvärt utifrån Aker BP:s tidigare strategi, då bolaget utökat sin kapacitet tre gånger mer genom uppköp, icke-organisk tillväxt, än genom exploatering sedan bildandet för tre år sedan, enligt Reuters beräkningar.

Aker BP:s tidigare framgångar inom exploatering har varit lätträknade, skriver nyhetsbyrån. En fjärdedel av alla resurser som hittades på den norska kontinentalplattan under 2016 hittades av Aker BP, men därefter har resultaten varit en besvikelse.

Även regionala konkurrenter som Lundin Petroleum och Equinor har fått uppleva att de norska oljefyndigheterna är generellt allt mer svårfunna, noteras det.

Mellan 2011 och 2017 var fyndigheterna i snitt under 10 miljoner ekvivalenter, att jämföra med pionjärtiden mellan 1966 och 1980, när det årliga snittet låg på mer än det tiodubbla.

"Vi har torrborrat för mycket. Om vi vill nå toppen måste vi bli bättre", konstaterar Aker BP:s exploateringschef Evy Glørstad-Clark till nyhetsbyrån.

Strategin efter oljekraschen 2014 har dock varit drastiskt skild från Lundin, som fokuserat på borrning och organisk tillväxt i stället för att gå uppköpsvägen.

Uppjusteringar i oljetäkten vid Johan Sverdrup-fältet, som Lundin hittade 2010, har dock ändå gett stöd åt aktiekursen. Lundin Petroleum är upp långt över 100 procent de senaste tre åren. 

Aker BP:s aktie har stigit från kurser under 6 kronor till nuvarande 30 kronor under samma period.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer