ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Akelius rustar för kärvare tider – vill säkra tillgång till kapital

  • Roger Akelius. Foto: Cicci Jonson

Akelius försöker höja sitt kreditbetyg genom att sänka belåningsgraden och öka räntetäckningsgraden. 

Skälet är att säkra tillgången till kapital, enligt vd.

I ett pressmeddelande på fredagen meddelar Roger Akelius fastighetsbolag, ett av Sveriges största och vars preferensaktie är First North-listad, att bolagets finanspolicy anpassas för att tydliggöra en ambition om ett kreditbetyg på BBB+ eller bättre, och som lägst BBB.

Från år 2020 ska enligt den nya policyn belåningsgraden understiga 40 procent och räntetäckningsgraden exklusive realiserad värdetillväxt ska överstiga 2,0.

Vid halvårsrapporten låg bolaget strax över 40 procents belåningsgrad och på en räntetäckningsgrad strax under 2, meddelar vd Pål Ahlsén Di på fredagskvällen.

Den tidigare policyn, förklarar han också, stipulerade en belåningsgrad på högst 50 procent och en minimal räntetäckningsgrad på 1,8. Nuvarande kreditbetyg är just BBB, det vill säga det lägsta som den nya policyn tillåter.

"Att sträva efter en stark rating är ett ägardirektiv. Motivet är att i alla lägen ha tillgång till kapital. En hög rating är antagligen den bästa försäkringen", skriver Pål Ahlsén i ett mail.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer