ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

Airbus ryter tillbaka efter Trumps tullhot – aktien dyker

  • USA:s president Donald Trump. Foto: Evan Vucci

Den europeiska flygtillverkaren Airbus ser ingen juridisk grund för USA gällande att införa handelssanktioner på bolagets produkter och varnar för att de tariffer som USA hotar med kan fördjupa den handelskonflikt som råder med EU.

"Allt detta leder till är ännu mer onödiga spänningar i handeln, vilket bevisar att ett långsiktigt avtal är det enda sättet att lösa denna handelsdispyt", skrev Airbus presschef Rainer Ohler i ett uttalande på Twitter.

En infekterad strid inom flygindustrin har pågått mellan EU och USA under flera år, där de båda hävdar att motparten stått för illegalt statsstöd till konkurrenterna, amerikanska Boeing och franska Airbus. Båda har också delvis fått rätt i utslag i Världshandelsorganisationen (WTO), rapporterar Reuters.

Rainer Ohler uppger för nyhetsbyrån att bolaget vidtagit åtgärder för att agera i enlighet med de "relativt små" WTO-krav som ställts på Airbus. Amerikanskt prat om 11 miljarder i skadestånd är överdrivet, menar han.

"Det är en grov överdrift och kommer i vilket fall som helst att definieras av WTO, inte USA", sade Rainer Ohler.

En WTO-dom från förra veckan mot olagliga skattesubventioner till Boeing kan dessutom innebära att EU ansöker om "ännu större motverkansåtgärder" för att hjälpa Airbus, uppgav talespersonen. 

"Boeings agerande visar att de inte har för avsikt att följa WTO-reglerna", sade han.

Donald Trumps administration hotar inte bara med tullar på EU:s flygtillverkning, specifikt passagerarhelikoptrar, utan också produkter som ost, vin och vissa kläder och motorcyklar som ett svar på vad USA anser är skadligt agerande med subventioner till Airbus.

Trump-administrationens handelsrepresentant Robert Lighthizer sade att USA nu har tappat tålamodet.

"Denna fråga har befunnit sig i en process som tagit 14 år, och tiden har kommit för agerande", sade han i ett uttalande, enligt Bloomberg.

Tullarna på varor för cirka 11 miljarder dollar skulle bara implementeras efter att WTO gett klartecken i sommar, enligt administrationen.

Beskedet kommer samtidigt som EU är i slutfasen för att godkänna ett mandat för EU-kommissionen att fortsätta handelsförhandlingar med USA och sänkta tullar på industrivaror.

Boeing uttryckte i ett uttalande sitt stöd för agerandet under tisdagsmorgonen.

Airbus föll brant i vid börsöppningen i Paris. Sedan dess har aktien återhämtat sig något och noteras vid lunchtid ned runt 1,5 procent. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies