1515
Annons

Affärsområdeschef i Ratos har sålt aktier i bolaget

Christian Johansson Gebauer har den 9 augusti sålt 65.660 B-aktier i investmentbolaget Ratos där han är affärsområdeschef för construction & services. Aktierna såldes till kursen 59,08 kronor per aktie, en affär på 3,9 miljoner kronor. Affären gjordes på Nasdaq Stockholm. 

Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Nedgången tilltar i Stockholm efter röd Wall Street-öppning

Stockholmsbörsen faller tillbaka ytterligare på fredagseftermiddagen efter USA-börsernas öppning. På bolagsnivå går fastighetssektorn svagt. 

Strax efter att klockan passerat 16 var Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index ned 1,2 procent medan storbolagsindexet OMXS30 backar 0,4 procent. Nedgången tilltog efter en sur öppning på Wall Street när stigande marknadsräntor återigen var i fokus efter hökaktiga uttalanden från olika Fed-chefer. 

Fastighetssektorn går överlag svagt med SBB ned 6,2 procent, Castellum 4,6 procent och Balder 4,1 procent. 

Investmentbolaget Bure, med familjen Tigerschiöld som största ägare, rasar 8,7 efter sin rapport. Enligt flera personer i marknaden som Di har talat med är en förklaring till raset att marknaden tagit fasta på att Bures aktie fortfarande handlas till en premie i jämförelse med andra stora investmentbolag som handlas till rabatt.

Modebolaget Björn Borg rasar 21,2 procent och är därmed på väg mot sin sämsta börsdag någonsin. Bolaget hade en negativ tillväxt under det andra kvartalet och redovisade ett kraftigt vinstfall. 

”Årets andra kvartal har varit fullt av utmaningar”, skriver vd Henrik Bunge i rapporten.

Mot strömmen går skogskoncernen Holmen som lyfter 2,2 procent efter sin kvartalsrapport. Bolaget rapporterade ett rekordhögt rörelseresultat på 2.101 miljoner kronor för det andra kvartalet, vilket också låg kraftigt över förväntningarna på 1.686 Mkr.

Bland OMXS30-bolagen går läkemedelsbolaget Astra Zeneca mot strömmen med en uppgång på 1,9 procent följt av skogsbolaget SCA som stiger 1,4 procent och teleoperatören Telia som är upp 1,3 procent. 

Tyngre får det för livekasinoleverantören Evolution och molnkommunikationsbolaget Sinch som backar 5 procent och investmentbolaget Kinnevik som är ned 3,2 procent. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera