ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

AF-prognos: Arbetslösheten ökar – trots 120.000 nya jobb

  • Foto: Johan Nilsson/TT

Under innevarande år och nästa spår Arbetsförmedlingen att 120.000 nya jobb kommer att skapas i Sverige. Fler utrikes födda måste komma i arbete är budskapet. Samtidigt visar prognosen inbromsande tillväxt.

Arbetsförmedlingens prognos för resten av året visar ”förhållandevis” hög aktivitet på arbetsmarknaden, heter det i ett pressmeddelande. För helåret 2019 beräknas antalet sysselsatta i åldrarna 16-64 år öka med 67.000 personer eller 1,4 procent. Nästa år väntas antalet sysselsatta stiga med 53.000 personer eller 1,1 procent.

Dämpad global tillväxt kommer samtidigt att märkas även på den svenska arbetsmarknaden.

”Det är avgörande att utrikes födda kommer i jobb för att arbetsgivare ska kunna växa och för att sysselsättningen ska kunna öka. Nio av tio av de nya jobb som växer fram kommer att tillsättas med personer som är utrikes födda”, säger Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör i pressmeddelandet.

Arbetslösheten väntas stiga successivt under prognosperioden.

För 2019 beräknar Arbetsförmedlingen att arbetslösheten stiger från 6,4 procent 2018 till 6,5 procent 2019. Under 2020 bedöms arbetslösheten öka till 6,7 procent. 

”Vi är i ett skarpt läge - sysselsättningsutvecklingen är beroende av att fler utrikes födda kommer i arbete”, säger Anneli Almerus, arbetsmarknadsanalytiker vid Arbetsförmedlingen.

Den stora arbetskraftsreserven finns bland utrikes födda, som väntas stå för nio av tio av nya jobb.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies