ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

ÅF Pöyry ökar vinsten – men aktien rasar i börsöppningen

Teknikkonsulten ÅF Pöyrys nettoomsättning i andra kvartalet växte till 5.393 miljoner kronor att jämföra med 3.608 miljoner kronor i jämförelsekvartalet.

Aktien handlas ner med runt 6,3 procent i börsöppningen.

Ebita exklusive jämförelsestörande poster uppgick till 481 (366) miljoner kronor och marginalen landade på 8,9 (10,2) procent. Ebita uppgick till 405 (366) Mkr och marginalen var 7,5 (10,2) procent. 

Rörelseresultatet som ebit kom in på 392 miljoner kronor att jämföra med 353 Mkr i jämförelsekvartalet. Resultat per aktie före utspädning blev 2,59 kronor (3,35 kronor). 

Debiteringsgraden uppgick till 76,6 procent (78,0) under kvartalet. 

Den organiska tillväxten i kvartalet blev 5,2 procent, att jämföra med 4,5 procent i samma kvartal i fjol. Vd Jonas Gustavsson konstaterar att integrationen av Pöyry framskrider i hög takt.

”Efterfrågan på hållbara lösningar var fortsättningsvis god med disruptiva trender som starka drivkrafter. Marknaden för infrastruktur är fortsatt god, och vi noterar särskilt en stor efterfrågan på tekniska lösningar för byggnader”, skriver han i vd- ordet och fortsätter:

”Efterfrågan inom industrisektorn var fortsatt stabil med 5G, elektrifiering och automation som drivkrafter. Dock påverkas efterfrågan inom fordonsindustrin av kostnadsbesparingar och omprioritering av FoU-program, trots att industrin står inför omfattande tekniska förändringar.”

Efterfrågan på storskaliga energiprojekt i Sydostasien är fortsatt god i kombination med god efterfrågan inom förnybar energi. 

”Även efterfrågan på rådgivningstjänster är fortsatt stark på grund av omfattande omställningar inom både processindustri och energisektorn”, skriver Jonas Gustavsson.

Genomförandet av kostnadssynergier efter förvärvet av Pöyry går enligt kvartalsrapporten fortare än planerat. De årliga run-rate-besparingarna uppgår till 99 miljoner kronor, vilket kan relateras till det tidigare kommunicerade målet på kostnadssynergier på 180 miljoner kronor, där merparten förväntas genomföras i år.

Divisionsvis hade största verksamhetsområdet Infrastructure en långsam start på året men visar stabil tillväxt i andra kvartalet. Nettoomsättningen växte till 2.020 miljoner kronor (1.537) och ebita ökade till 195 miljoner kronor från 174 Mkr ett år tidigare.

Industrial & Digital Solutions visade en stabil utveckling under andra kvartalet trots att efterfrågan inom fordonsindustrin har avmattats något. Omsättningen kom in på 1.483 miljoner kronor (1.472 Mkr) och ebita noteras till 131 Mkr (144 Mkr).

Divisionen Energy visade förbättrad tillväxt och lönsamhet i andra kvartalet. Omsättningen mer än fördubblades till 830 miljoner kronor, att jämföra med 406 Mkr i jämförelsekvartalet. Ebita kom in på 61 Mkr (29 Mkr).

Process Industries ser fortsatt stark efterfrågan i Norden och Ryssland, och marknaderna i Latinamerika återhämtar sig snabbt efter en nedgång. Omsättningen noteras till 914 Mkr (213 Mkr) och ebita stannade på 88 Mkr (24 Mkr).

Den nya divisionen Management Consulting redovisar omsättning på 197 miljoner kronor och ebita på 30 miljoner kronor. 

Bolaget meddelar i ett separat pressmeddelande att man utsett Juuso Pajunen till ny finanschef.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer