1515
Annons

Addtech förvärvar bolag med omsättning 8 miljoner pund

Addtechs affärsområde Industrial Process har förvärvat Impact Air Systems och Impact Technical Services som uppges ha en omsättning om cirka 8 miljoner pund.

Innehåll från SEBAnnons

Lyfter företagare med utländsk bakgrund: ”Stora förebilder”

Grundaren och vd:n Rafael Bermejo prisas i SEB:s The Next Awards.
Grundaren och vd:n Rafael Bermejo prisas i SEB:s The Next Awards.

Det brukar vara stiftelsen IFS som delar ut priser till andra.

Nu är det grundaren och vd:n Rafael Bermejo som prisas i SEB:s The Next Awards för sitt jobb med att hylla och lyfta fram framgångsrika företagare med utländsk bakgrund.

– Prispengarna ska användas till att synliggöra hur viktig den här gruppen entreprenörer är för det svenska näringslivet, säger han.

1999 delades priset Årets Nybyggare ut för första gången i Sverige. 

Bakgrunden var att entreprenören Rafael Bermejo hade upptäckt att väldigt många svenskar hade en stereotyp och felaktig bild av vilken slags verksamheter företagare med invandrarbakgrund drev. 

– Den stämde inte alls överens med min bild av de företagare som jag hade haft förmånen att möta. Den här gruppen representerar ju ett tvärsnitt av allt företagande i vårt land, och det blev viktigt för mig att lyfta fram det. 

År 2000 blev kung Carl XVI Gustaf beskyddare av priset Årets Nybyggare. 

– Det gav det ytterligare glans. Jag tror inte alla förstår hur betydelsefull denna utmärkelse har blivit, det är som Nobelpriset för våra företagare med utländsk bakgrund. 

Förutom Årets Nybyggare så har Rafael Bermejo ägnat en stor del av sitt arbetsliv åt att stötta och lyfta fram denna grupp företagare på olika sätt, exempelvis med rådgivningsbyråer med information på många olika språk, hjälp med översättning, att hitta finansiering och mycket annat. 

”Får många gånger kämpa hårdare än många andra”

Nu har Stiftelsen IFS tilldelats Community-priset i The Next Awards, och en prissumma på 250 000 kronor. 

– Jag känner mig så hedrad, inte bara för eget vidkommande utan för att man i och med denna utnämning även lyfter fram den här gruppens företagande, det är jättefint.  

– Det är ett fantastiskt pris som SEB har instiftat, inte minst för att det pekar framåt och inte bakåt. 

Rafael Bermejo berättar att prispengarna ska användas till att synliggöra entreprenörer med invandrarbakgrund mycket mer. 

– Vi måste få gemene man och det svenska näringslivet att se att det är en oerhört viktig aspekt för Sveriges framtid att man ser och tar tillvara på denna stora grupp av företagare. Vi vill finnas där och bygga broar. 

– Man ska komma ihåg att de ska verka i en miljö där de inte sällan möts av misstro från start. De får många gånger kämpa hårdare än många andra. De är stora förebilder. 

Priset Årets Nybyggare växer för varje år.  

– I år hade vi 240 kvalificerade nominerade som tillsammans omsatte över 6 miljarder kronor. Visst är det fantastiskt.

Är du intresserad av att delta? Här kan du ansöka till The Next Awards 2023. 

 

Mer från SEB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEB och ej en artikel av Dagens industri

Svagt uppåt på börsen – Sinch rusar på Softbanks försäljning

Foto:TT

Softbank meddelade under torsdagskvällen att de dumpat hela sitt innehav i molnkommunikationsbolaget Sinch. Det får aktien att rusa i fredagshandeln, på en överlag försiktigt positiv börs.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index öppnar 0,5 procent precis som storbolagsindex OMXS30.

H&M föll brant under torsdagen och stängde på under 100 kronor, vilket inte skett sedan i september 2004. Fredagen ser dock inte ut att bli mycket gladare efter en rad sänkts riktkurser. Två analytiker har nu satt ett ”street low” till 85 kronor.

Aktien öppnar minus 0,2.

Den omtvistade teknikinvesteraren Softbank har sålt sin kvarvarande andel i Sinch till Neqst D2 och Sinchs medgrundare, tillika tillförordnade vd, Johan Hedberg. Andelen är cirka 5 procent av de utestående aktierna i bolaget.

I likhet med när Softbank sålde sitt innehav i norska Kahoot svarar marknaden med att handla upp aktien – i Sinch fall hela 22 procent i den tidiga handeln.

Bland övriga nyheter på fredagsmorgonen märks också Fingerprint Cards som meddelat att det avser göra en företrädesemission på 300 miljoner kronor för att stärka likviditeten och åtgärda en förväntad överträdelse av en obligationskovenant. Försämrad efterfrågan på smartphones i Kina pekas ut som bakomliggande orsak till behovet av nytt kapital.

Aktien backar 16 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera