ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

ABB:s ordförande öppnar för fler avknoppningar

  • ABB:s ordförande och tillförordnade vd Peter Voser. Foto: Amanda Lindgren

För första gången öppnar ABB:s ordförande Peter Voser för ytterligare avknoppningar i bolaget.

”Synergierna mellan de kvarvarande divisionerna är inte så stora”, sa Peter Voser vid ett evenemang i Frankfurt, skriver Börsen-Zeitung.

Sedan ABB tagit beslut om att sälja merparten av kraftdivisionen Power Grids har trycket ökat på verkstadsjätten att fortsätta stycka bolaget – inte minst från Christer Gardells aktivistfond Cevian som äger 5,3 procent av bolaget.

I ett evenemang i Frankfurt på måndagskvällen, som tyska Börsen-Zeitung rapporterat om, sa ordföranden och tillförordnade vd:n Peter Voser att ABB har mycket att vinna på att ytterligare dela upp bolaget.

”Synergierna mellan de kvarvarande divisionerna, Electrification, Industrial Automation, Drive Technology och Robotics, är inte så stora”, sa han under evenemanget.

Peter Voser berättade att han är öppen för att göra fler uppdelningar av bolaget. Däremot var han klar med att en försäljning av divisionen Electrification inte ligger på bordet just nu, vilket också Nyhetsbyrån Direkt rapporterat.

Källor till Di har gjort gällande att stora förändringar är att vänta för ABB när Björn Rosengren tillträder som vd nästa år, och att det är sannolikt att divisionen Electrification kommer att skiljas från bolaget.

I en intervju med Di i september var Peter Voser fåordig på frågan om ABB behöver sälja av någon av sina kvarvarande divisioner.

”För oss är en aktiv portföljhantering vardag, men vi har nu vår strategi som stöds av hela styrelsen med fyra divisioner – den håller vi oss till”, sa Peter Voser, som även tillade att ”det står den nya vd:n fritt att göra smärre justeringar av strategin när han börjar”.

Divisionen Electrification, som gör produkter från kraftkällor till vägguttag, omsatte förra året runt 13 miljarder dollar. Lönsamheten uppgick till 13 procent, att jämföra med ABB:s mål på medellång sikt på 15-19 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer