ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

145 amerikanska storbolags-vd:ar vädjar om ändrade vapenlagar

I ett brev med totalt 145 underskrifter vädjar vd:ar från bolag i flera branscher i USA till senaten om att agera i fråga om de liberala vapenlagarna och införa krav på bakgrundskontroller för köpare.

Masskjutningarna i USA är en folkhälsokris som går att förhindra, menar vd:ar från bland annat Uber, Bloomberg, Pinterest, Lyft, Reddit, Bain Capital, Levi Strauss, Beyond Meat och Gap i brevet till senaten. 

"Därför uppmanar vi senaten att ställa sig bakom det amerikanska folket och agera för vapensäkerhet genom att lägga fram ett lagförslag om utkrävande av bakgrundskontroller för all vapenförsäljning och ett starkt rödflaggningssystem som tillåter domstolar att utföra livräddande skyddsåtgärder", skriver bolagstopparna.

"Varje dag skjuts 100 amerikaner till döds och ytterligare hundratals skadas", står det i brevet.

Rödflaggningssystemet ska möjliggöra för familj, vänner och myndigheter att föreslå för domstolar att temporärt dra tillbaka rätten till vapen för individer.

"Förslagen bygger på förnuft, är partigränsöverskridande och har brett stöd i den amerikanska allmänheten. Det är dags för senaten att agera", argumenteras det.

Det amerikanska näringslivets reaktion lät inte vänta på sig efter den senaste tidens masskjutningar i USA, varav två skett på Walmarts varuhus. Varuhuskedjan har sedan dess gått ut med att utbudet av ammunition och vissa vapenslag, bland annat sådana som är utvecklade för anfallsstrid, dras tillbaka.

Dessutom uppmanade Walmart, som tidigare följt lokala och delstatliga lagar gällande bärande av vapen, konsumenter att inte bära vapen öppet i butik, ett drag som även konkurrenten Kroger anslöt sig till.

"Vi ansluter oss också till dem som uppmanar våra politiska ledare att stifta lagar för att stärka bakgrundskontroller och ta bort vapen från dem som påfunnits utgöra våldsrisk", skrev Jessica Adelman, Krogers vice vd.

Senatens majoritetsledare, den konservative republikanen Mitch McConnell, har sagt att han först vill se ett klart och tydligt stöd från president Donald Trump innan han tänker släppa igenom ändringar som påverkar den konstitutionellt djupt rotade amerikanska rätten att bära vapen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies