ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

130 bolag har ansökt om dispens att handla med Huawei

130 bolag har ansökt om undantag för att få handla med kinesiska Huawei, som svartlistades som ett nationellt säkerhetshot av den amerikanska regeringen i våras, rapporterar Reuters med hänvisning till källor. 

Utsikterna för de bolag som ansökt om att få fortsätta handla med Huawei efter den 90 dagar period av respit som gavs i samband med svartlistningen uppfattas som mycket svårbedömda, uppger Reuters källor. 

"Ingen i näringslivet vet vad Trump vill och givet detta är alla rädda för att fatta beslut", sade William Reinsch, tidigare handelsdepartementsråd och numer rådgivare vid oberoende institutet Center for Strategic & International Studies.

President Donald Trump har ömsom öppnat för lättnader och ömsom trappat upp tonläget i den pågående handelskonflikten med Kina, vilket fått bolagen att resa frågetecken om utfallet i prövningen är ämnad att möjliggöra fortsatta affärer med den kinesiska telekomkoncernen.

I ett uttalande från handelsdepartementet påpekar en talesperson att processen fortfarande är pågående och att inga kommentarer ännu kan ges om utfallet.

Ett flertal amerikanska och europeiska teknologitillverkare, framför allt bolag verksamma inom chiputveckling såsom Infineon, STMicroelectronics, Advanced Micro och Qualcomm, noterade stora börsfall dagarna efter beskedet om den amerikanska svartlistningen. Huawei, som är Ericssons och Nokias främsta konkurrent på telekomnätverkssidan, är en av de största kunderna i branschen.

Huawei har vid upprepade tillfällen nekat till de amerikanska anklagelserna om att bolagets verksamhet möjliggör spionage för den kinesiska regimen via telenät, något som NSA, den amerikanska underrättelsetjänsten för signalspaning, har hävdat. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies