ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ingves prickar rätt – inflationen i linje med Riksbankens prognos

I likhet med i november ökade priserna med fast ränta, KPIF, i december med 1,7 procent i årstakt och med 0,4 procent jämfört med månaden innan. Ökningen ligger precis i nivå med såväl konsensus som Riksbankens prognos på plus 1,7 procent. 

KPI ökade med 0,4 procent jämfört med föregående månad och steg 1,8 procent i årstakt. Enligt Infront Datas enkät väntades 1,8 procents KPI-inflation och Riksbankens prognosbana pekade också mot 1,8 procent.

Till månadsförändringen på 0,4 procentbidrog framför allt högre priser för utrikes flygresor och flygcharter, där prisnedgångar för framför allt el drog åt andra hållet. KPIF steg med 0,4 procent även i december i fjol, noterar SCB i ett pressmeddelande.

Inflationstakten, det vill säga förändringen i KPIF under de senaste 12 månaderna, påverkades framför allt av prishöjningar på transport, boendekostnader och livsmedel tillsammans med prishöjningar för restaurangbesök och diverse varor och tjänster. Uppgången motverkades av lägre priser för teleutrustning, framför allt mobiltelefoner, som påverkade inflationstakten nedåt, enligt SCB.

Beskedet satte inga avtryck på valutamarknaden och den svenska kronan handlas på oförändrade nivåer, svagt nedåt mot dollar och euro.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer