Annons

Kvalificerad riskexpert med fokus på analys av kreditrisker

Vi söker dig som vill vara med och bidra till att utveckla Finansinspektionens (FI:s) tillsyn av kreditrisker med hjälp av datadriven analys. Som kvalificerad riskexpert kommer du att arbeta med att identifiera och analysera kreditrisker som uppkommer, granska bankernas riskexponeringar och riskhantering samt bedöma tillgångskvaliteten.

Om jobbet

Du arbetar på avdelningen Finansiella risker och tillhör gruppen som ansvarar övergripande för tillsyn av kreditrisker samt för konsumentskyddsfrågor inom kreditområdet. Gruppen utövar tillsyn inom sitt område för att se till att regelverket följs, exempelvis genom undersökningar. Gruppen arbetar också aktivt med den nationella och internationella regelgivningen på området. Du bidrar till gruppens arbete inom hela dess ansvarsområde, men med fokus på analys av tillgångskvaliteten i bankernas kreditportföljer.

Som kvalificerad riskexpert deltar du i och leder undersökningar och analysprojekt. I arbetsuppgifterna ingår dessutom att aktivt bidra till metodutveckling, utveckla interna processer för att förbättra tillsynen av kreditrisker och att stötta andra som arbetar med tillsynen. Du verkar för helheten och samarbete över verksamhetsgränser.

Tjänsten innebär ett tätt samarbete internt, både inom den egna gruppen och med andra avdelningar på Finansinspektionen. Du ges även möjlighet till externa kontaktytor främst med andra svenska och internationella myndigheter samt bolag under FI:s tillsyn.

Din utbildning och erfarenhet

Vi söker dig som

 • har relevant akademisk examen

 • har goda kunskaper om datahantering och analysmetoder för data

 • har flerårig relevant erfarenhet av kvalificerat analytiskt arbete inom myndighet eller finansområdet, alternativt erfarenhet av forskning med relevanta frågor

 • har arbetat med att självständigt driva analysarbete på portföljnivå, baserat på framförallt (men inte enbart) kvantitativa data

 • har generella kunskaper om finansiella regelverk

 • uttrycker dig väl på svenska och engelska i både tal och skrift.

Det är meriterande om du                                                                  

 • har flerårig relevant erfarenhet från kvalificerat analysarbete avseende specifikt kreditrisker

 • har erfarenhet av projektledning eller utredningsarbete

 • har kunskap om regelverk avseende kapitaltäckning (framförallt kreditrisker och stora exponeringar) och redovisning (framförallt IFRS 9 - förväntade kreditförluster).

Om dig

I det här jobbet behöver du

 • ha en god analytisk förmåga och kunna lösa komplexa uppgifter

 • driva ditt arbete framåt och ta beslut inom ditt ansvarsområde

 • kommunicera tydligt med olika målgrupper

 • bidra till ett gott samarbete.

Bra att veta

Vi baserar vår rekrytering på kompetens. Det innebär att vi noggrant definierar vilka kvalifikationer som efterfrågas och sedan utgår från dem genom hela rekryteringsprocessen.

Vi arbetar aktivt för mångfald och likabehandling och välkomnar därför medarbetare med olika erfarenheter, bakgrunder och kompetenser.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Arbetspsykologiska tester ingår i rekryteringsprocessen.

På FI arbetar vi aktivt för att vara en attraktiv arbetsgivare där du som medarbetare trivs och utvecklas. Läs mer om hur det är att jobba på FI och vad vi erbjuder:  https://www.fi.se/sv/om-fi/lediga-jobb/vi-erbjuder/

En anställning på FI kan innebära att säkerhetsprövning och registerkontroll görs enligt säkerhetsskyddslagen.

Sök jobbet

Välkommen med din ansökan som ska innehålla cv, personligt brev och relevanta intyg eller examensbevis.

Vi avböjer all hjälp med rekrytering och annonsering.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera