Annons

Erfaren analytiker till område Bank

Är du en generalist med bred kompetens och erfarenhet av finansmarknadsfrågor och redo för en ny utmaning? Sök det här jobbet på Finansinspektionen (FI)!

Om jobbet

Till avdelning Bankanalys och policy söker FI nu en kvalificerad analytiker. Avdelningen arbetar bland annat med affärsmodellanalys, stresstester och att utveckla områdets syn i olika policyfrågor.

Din uppgift som kvalificerad analytiker kommer vara att bidra till att utveckla områdets policyanalys inom kapital- och likviditetsfrågor. Det kan till exempel handla om att delta i internationella arbetsgrupper och därigenom vara med och utforma regelverken för kapital- och likviditetstäckning, eller att analysera hur FI bör tillämpa de regelverk som finns. Det kan också handla om att analysera nya aktörer eller fenomen och föreslå åtgärder för att minska riskerna med dem.

Du kommer arbeta tillsammans med andra medarbetare på FI och leda större policyprojekt, aktuella exempel har varit att leda och koordinera arbetet med EBA:s stresstester eller att analysera svenska bankers lönsamhet. Tjänsten innebär att du själv, inom ramen för områdets arbetsuppgifter, har möjlighet att påverka vilka frågor du engagerar dig i. Rollen kan även innebära att skriva eller besvara remiss- och metodpromemorior samt FI-analyser.

I rollen ingår att presentera arbete och slutsatser internt, samt att ha dialog med andra stabilitetsvårdande myndigheter. Du är också ett bollplank för avdelningens mer juniora medarbetare.

Din utbildning och erfarenhet

Vi söker dig som

 • har relevant akademisk examen inom nationalekonomi, finansiell ekonomi, eller juridik

 • har gedigna erfarenheter av policyarbete inom annan relevant myndighet eller finansbranschen med inriktning på den finansiella sektorn

 • har kunskap om utformning av bankers kapital- eller likviditetskrav

 • uttrycker dig väl på svenska och engelska i både tal och skrift.

Det är meriterande om du                                                                  

 • har forskarutbildning inom nationalekonomi eller finansiell ekonomi

 • har drivit policyfrågor, helst som projektledare, internt på myndighet eller inom finansbranschen

 • har arbetat med kapital- eller likviditetsfrågor i internationella forum

 • har arbetat med klimatrelaterade stresstester relaterat till finansbranschen

 • har god kännedom om de regelverk som styr bankers verksamhet, framför allt kapitaltäckningsreglerna (CRD/CRR) eller krishanteringsdirektivet (BRRD).

Om dig

I det här jobbet behöver du

 • driva ditt arbete framåt och ta beslut inom ditt ansvarsområde

 • ha en god analytisk förmåga och kunna lösa komplexa uppgifter

 • kommunicera tydligt med olika målgrupper

 • ta egna initiativ.

Bra att veta

Vi baserar vår rekrytering på kompetens. Det innebär att vi noggrant definierar vilka kvalifikationer som efterfrågas och sedan utgår från dem genom hela rekryteringsprocessen.

Vi arbetar aktivt för mångfald och likabehandling och välkomnar därför medarbetare med olika erfarenheter, bakgrunder och kompetenser.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Arbetspsykologiska tester ingår i rekryteringsprocessen.

På FI arbetar vi aktivt för att vara en attraktiv arbetsgivare där du som medarbetare trivs och utvecklas. Läs mer om hur det är att jobba på FI och vad vi erbjuder:  https://www.fi.se/sv/om-fi/lediga-jobb/vi-erbjuder/

En anställning på FI kan innebära att säkerhetsprövning och registerkontroll görs enligt säkerhetsskyddslagen.

Sök jobbet

Välkommen med din ansökan som ska innehålla cv, personligt brev och relevanta intyg eller examensbevis.

Vi avböjer all hjälp med rekrytering och annonsering.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera