Annons

Zuckerberg har mest rätt i Twitter-fejden

LEDARE. Trump har en poäng när han kritiserar Twitters censurering. Och Facebooks Mark Zuckerberg har rätt i att man bör skilja på sociala medier och de traditionella med ansvariga utgivare.

Foto:Jens Meyer

Twitter har under en längre tid arbetat med att städa upp i användarnas budskap. Bland annat för att filtrera bort citat från påhittade eller manipulerade medier. Det är bra. För en månad sedan började bolaget med fakta-kontroller och markering av osanna tweetar om Covid-19 för att hindra myter om smittan från att spridas. Detta var okontroversiellt. Men när de vidgade sin ambition till att omfatta felaktig eller missledande information om valet, och i tisdags markerade mot två av Donald Trumps tweetar, exploderade presidenten.

På torsdagen utfärdande han som hämnd en exekutiv order för att göra om den lag från 1996 (sektion 230) som särskiljer sociala mediers ansvar från traditionellas. Sociala medier är befriade från ansvar för innehållet, de kan därför inte heller stämmas för det. Detta skydd vill Trump ta bort. Han menar, med visst fog, att den som sållar beter sig som en utgivare.

Många menar dock dels att lagändringen inte kommer att gå igenom, dels att ett sådant förslag slår hårdast mot presidenten själv eftersom det innebär att hans ofta aggressiva utspel riskerar att stoppas av en ansvarig utgivare. 

På fredagen tog Twitter ett steg till och censurerade Trumps inlägg om protesterna mot polisvåldet mot svarta. Det löd: ”Just spoke to [Minnesota] Governor Tim Walz and told him that the Military is with him all the way. Any difficulty and we will assume control but, when the looting starts, the shooting starts. Thank you!” Motivationen för att stoppa inlägget var att det bryter mot Twitters regel att man inte får glorifiera eller uppmana till våld. 

Vad Twitter nu gör är att de självmant närmar sig rollen som publisher och tar ansvar för innehållet. Det har startat ett gräl mellan Twitters grundare/vd Jack Dorsey och Facebooks dito Mark Zuckerberg, som hävdar att sociala plattformar inte ska vara skiljedomare om vad som är sant.

De har olika utgångspunkter. För Facebook med sina 2,5 miljarder användare från ett brett spektrum skulle en sådan lagändring inneböra ett hårt slag mot affärsmodellen. Men 74 procent av Twitters användare går dit för att få nyheter, så Dorseys förflyttning är logisk. Han vill ha trovärdighet. Men om Twitter går mot redaktionella bedömningar måste de ta konsekvenserna.

Alla sociala medier bör följa lagar mot hat, hot och bedrägerier. Ibland är gränsdragningen svår. Men de är något annat än redaktioner vars affärsidé är att välja ut vad de ska publicera och ska därför bedömas enligt en annan måttstock. Sociala medier är en demokratisk revolution som öppnat för allmänheten att debattera i det offentliga rummet. Den bör värnas.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?