1515
Annons

Yttrandefrihet är inte en yrkesfråga

LEDARE. Tiotusentals människor samlades under söndagen på manifestationer runt om i Frankrike. Från Lille till Marseille hedrades Samuel Paty. Historieläraren som i fredags eftermiddag fick halsen avskuren på öppen gata i en förort till Paris, i vad som utreds som ett terrorbrott.

TERRORBROTT. En minnesplats på skolan där den mördade läraren undervisade.
TERRORBROTT. En minnesplats på skolan där den mördade läraren undervisade.Foto:Michel Euler

En 18-åring misstänks ligga bakom dådet. Gärningsmannen fick Paty utpekad av elever på skolan, innan han förföljde honom. Han ska därefter ha tagit bilder och erkänt mordet, och sköts strax därpå ihjäl i en sammandrabbning med polisen.

Läraren mördades för att han undervisade om yttrandefrihet, sa president Emmanuel Macron när han några timmar senare besökte mordplatsen. I början av september inleddes rättegången mot de inblandade i terrorattacken mot Charlie Hebdo. Vid attentatet mot satirtidningen i januari 2015 mördades 12 personer, efter att tidningen publicerat karikatyrbilder av islams profet.

Det var i samband med rättegången som Paty höll en lektion om yttrandefrihet. Han ska då ha visat upp karikatyrbilder av profeten Muhammed. Eleverna varnades dessförinnan och fick möjligheten att lämna klassrummet. Lektionen orsakade trots det uppror bland föräldrar och elever. Efteråt ska en fatwa ha utfärdats mot läraren.

Dådet mot Charlie Hebdo handlade i grunden om att satirtidningen praktiserade yttrandefrihet. Attentatet blixtbelyste hotet mot journalister och reste frågor om säkerhet även i Sverige. För bara några veckor sedan attackerades två personer utanför Charlie Hebdos tidigare lokaler i Paris. En plats som har blivit symbolisk för konflikten om yttrandefriheten och dess gränser.

Mordet på den franska läraren bottnar i att han berättade om yttrandefriheten som idé och vad den innebär. En av alla i lärarkåren som deltog på manifestationen på Place de la République i Paris - samma plats där demonstrationer hölls efter attacken mot Charlie Hebdo - sa att hon ”insett att man kan dö av undervisning”.

Fri och orädd media är kanske den främsta manifestationen av yttrandefrihet. Men toleransen för densamma börjar i skolan och med förståelse för demokratiska principer. Att lärare i såväl Frankrike som Sverige känner sig trygga och lyckas med att förmedla dessa grundläggande värderingar har sällan varit viktigare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?