Ygeman på väg att släcka ned Sverige

LEDARE. Den bristande svenska energipolitiken drabbar brödbaket. Pågens utbyggnad av sitt bageri i Malmö skrinläggs på grund av att elförsörjningen inte kan säkerställas, rapporterade SvD i tisdags. Börsnoterade ventilationsföretaget Lindab, med huvudkontor i Båstad, har fått liknande besked enligt SvD och därför gjort sina investeringar i Tyskland, Estland och Danmark.

TA DET I RÄTT ORDNING. Energiminister Anders Ygeman måste prioritera elförsörjningen. Innan flaskhalsarna har försvunnit måste fungerande kraftverk kunna fortsätta drivas om det inte ska drabba nyinvesteringar i industrin.
TA DET I RÄTT ORDNING. Energiminister Anders Ygeman måste prioritera elförsörjningen. Innan flaskhalsarna har försvunnit måste fungerande kraftverk kunna fortsätta drivas om det inte ska drabba nyinvesteringar i industrin.Foto:Jessica Gow/TT

Elleverantören Eon hänvisar till bristande kapacitet i stamnätet som drivs av statliga Svenska Kraftnät. Och Svenska Kraftnät pekar i sin tur på Eons beslut att stänga elproduktionen i sitt kraftvärmeverk Heleneholm i Malmö.

Det finns fler varningar. Elnätsbolaget Ellevio varnar för att den påbörjade tunnelbaneutbyggnaden i Stockholm hotas av elkrisen. Enligt Ellevio beror det på att Stockholm Exergi, ägt av Fortum och Stockholms stad, har beslutat att av skatteskäl minimera elproduktionen i sitt kraftvärmeverk.

Även ett nytt reningsverk och biltunneln Förbifart Stockholm kan drabbas.

Energiminister Anders Ygeman har hittills avfärdat varningarna, och förklarat att regeringen inte tänker ändra sig om skatten på kraftvärme.

Så, i sammanfattning, vad är det för situation Sverige befinner sig i?

* Samhällsviktiga projekt och nya industrietableringar hotas av elbrist.

* Elnätsbolag, elproducenter och Svenska Kraftnät skyller på varandra.

* En höjd kraftvärmeskatt leder tämligen direkt till beslut om nedstängd eller minimerad produktion i landets tre största städer.

* Ett nytt och plötsligt regeringsförslag om ny reglering av elnätsbolagens pristak leder till minskad utbyggnad. Stockholmsdominerade Ellevio har flaggat för sänkt investeringstakt med över 40 procent.

* Två reaktorer i Ringhals ska stänga.

* Energiministern avvisar problemet.

Samtidigt pågår en intensiv diskussion om kärnkraftens framtid i Sverige, givetvis uppmuntrad av oron för den globala uppvärmningen. En koalition av M, KD, L och SD misslyckades i tisdags med att få näringsutskottet med sig på en snabbutredning om Ringhals framtid. Misstanken är att samma resultat hade uppstått om det hade gällt någon annan fråga relaterad till kärnkraften – flera sådana förslag har cirkulerat i riksdagen.

Trots att Anders Ygeman säger sig inte ha stängt dörren för kärnkraft finns en närmast total låsning hos S, som mestadels beror på koalitionen med MP, samarbetet med C och beroendet av V. Men även inom Socialdemokraterna finns starkt motstånd.

Det gör att regeringen rätt krampaktigt håller fast vid energiöverenskommelsen från 2016, trots att den innehåller två avgörande brister. Den ena är att det finns ett mål om 100 procents förnybar produktion år 2040 (fast det borde vara ”fossilfri”). Den andra är att överenskommelsen talar om att ny kärnkraft endast ska tillkomma på marknadsmässiga villkor (trots att det är uppenbart att energimarknaden är full av regleringar och subventioner som straffar kärnkraften).

Vattenfalls chef Magnus Hall försvarar givetvis bolagets beslut att stänga Ringhalsreaktorerna. Men man kan fråga sig varför han gärna intar rollen som en debattör i allmänhet mot ny kärnkraft, vilket han har gjort vid flera tillfällen.

Den försiktiga hållningen hos Svenskt Näringslivs chef Jan-Olof Jacke kan vara begriplig, men måste snart bytas mot tydliga besked för kärnkraft. I Di:s temasektion ”Hållbart näringsliv” i tisdags sa han sig inte vilja ta ställning ”för det ena eller andra energislaget”.

Intrycket får inte bli att näringslivets makthavare tvekar om att kärnkraft behövs om klimatutmaningen ska klaras. Och industriföretagen, antingen det är storbagerier eller metallindustri, behöver trovärdiga besked om vad deras huvudorganisation Svenskt Näringsliv tänker ha för linje i den energipolitiska debatten.

Sätt press på regeringen att prioritera energiförsörjningen. Sluta straffbeskatta fungerande kraftverk så länge elbristen är ett påtagligt hot. Överreglera inte nätbolagen så att det hotar deras investeringar. Åtgärda flaskhalsarna och underlätta nya tillstånd. Prioritera industriföretag som ger jobb och tillväxt – det är fler än datahallar som behöver trygg energiförsörjning.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?