ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ygeman måste ta elförsörjning på större allvar

  • Det går inte att likt energiminister Anders Ygeman vifta bort frågan med att Sverige har ett elöverskott. Foto: Tove Eriksson/TT

För en vecka sedan slogs strömmen ut i delar av södra Stockholm. Antalet drabbade abonnenter var inte särskilt stort, cirka 17 000, men signalsystemet i Södra länken slutade fungera varpå Trafikverket stängde tunneln. 

Södra länken förbinder stora delar av stockholmsregionen med E4:an. Buss- och biltrafik slutade i praktiken att fungera över ett mycket stort område i takt med att köerna byggdes upp.

Strömavbrottet orsakades av ett tekniskt fel, men incidenten är talande för hur känsligt elsystemet är i en storstad.

Elnätsbolagen i Stockholm, Göteborg och Malmö varnar nu skarpt för att kapaciteten i storstädernas elledningar inte räcker till för alla nya bostäder, företag, fläktanläggningar, elbilar och tunnelbanesträckor som planeras. Ellevio, det stora nätbolaget i Stockholm, säger att de kan tvingas neka nya kunder för att klara leveranssäkerhet till de befintliga.

Till saken hör också att S-MP-regeringen vill stänga ner de lokala kraftverkens kolanvändning och har höjt den så kallade kraftvärmebeskattningen. Det har fått avsedd effekt. De pannor som använder kol och olja ska tas ur drift omedelbart, vilket ligger i fas med svensk klimatpolitik.

Problemet som infinner sig är precis det som man varnat för länge och som Tyskland nu kämpar med dagligen. När man tar bort beständiga kraftkällor som levererar 24 timmar om dygnet året runt och tillför vindkraft blir systemet osäkert och beroende av överföring, det vill säga av ledningar som ännu inte finns och som tar lång tid att bygga.

När nuvarande energiminister Anders Ygeman kommenterade situationen i onsdagens Di tog han lätt på problemet. Han anser att eftersom nätbolagen har gjort så stora vinster så är det deras ansvar.

Men det är inte nätbolagen som plötsligt straffar ut lokala kraftverk eller kräver mångåriga tillståndsprocesser för nya ledningar. Om det är någonstans man kan utkräva ett helhetsansvar så är det på den politiska nivån. Om inte annat kommer det att avkrävas när Stockholmsregionen börjar med rullande strömavbrott.

Och problemet kommer att bli än mer akut när två reaktorer i Ringhals tas ur drift. Det går inte att likt Ygeman vifta bort frågan med att Sverige har ett elöverskott.  För att energiomställningen och den väntade masselektrifieringen ska ha legitimitet måste leveranssäkerheten tas på allvar av regeringen.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies