Annons

Ygeman måste ta elförsörjning på större allvar

För en vecka sedan slogs strömmen ut i delar av södra Stockholm. Antalet drabbade abonnenter var inte särskilt stort, cirka 17 000, men signalsystemet i Södra länken slutade fungera varpå Trafikverket stängde tunneln. 

Det går inte att likt energiminister Anders Ygeman vifta bort frågan med att Sverige har ett elöverskott.
Det går inte att likt energiminister Anders Ygeman vifta bort frågan med att Sverige har ett elöverskott.Foto:Tove Eriksson/TT

Södra länken förbinder stora delar av stockholmsregionen med E4:an. Buss- och biltrafik slutade i praktiken att fungera över ett mycket stort område i takt med att köerna byggdes upp.

Strömavbrottet orsakades av ett tekniskt fel, men incidenten är talande för hur känsligt elsystemet är i en storstad.

Elnätsbolagen i Stockholm, Göteborg och Malmö varnar nu skarpt för att kapaciteten i storstädernas elledningar inte räcker till för alla nya bostäder, företag, fläktanläggningar, elbilar och tunnelbanesträckor som planeras. Ellevio, det stora nätbolaget i Stockholm, säger att de kan tvingas neka nya kunder för att klara leveranssäkerhet till de befintliga.

Till saken hör också att S-MP-regeringen vill stänga ner de lokala kraftverkens kolanvändning och har höjt den så kallade kraftvärmebeskattningen. Det har fått avsedd effekt. De pannor som använder kol och olja ska tas ur drift omedelbart, vilket ligger i fas med svensk klimatpolitik.

Problemet som infinner sig är precis det som man varnat för länge och som Tyskland nu kämpar med dagligen. När man tar bort beständiga kraftkällor som levererar 24 timmar om dygnet året runt och tillför vindkraft blir systemet osäkert och beroende av överföring, det vill säga av ledningar som ännu inte finns och som tar lång tid att bygga.

När nuvarande energiminister Anders Ygeman kommenterade situationen i onsdagens Di tog han lätt på problemet. Han anser att eftersom nätbolagen har gjort så stora vinster så är det deras ansvar.

Men det är inte nätbolagen som plötsligt straffar ut lokala kraftverk eller kräver mångåriga tillståndsprocesser för nya ledningar. Om det är någonstans man kan utkräva ett helhetsansvar så är det på den politiska nivån. Om inte annat kommer det att avkrävas när Stockholmsregionen börjar med rullande strömavbrott.

Och problemet kommer att bli än mer akut när två reaktorer i Ringhals tas ur drift. Det går inte att likt Ygeman vifta bort frågan med att Sverige har ett elöverskott.  För att energiomställningen och den väntade masselektrifieringen ska ha legitimitet måste leveranssäkerheten tas på allvar av regeringen.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?