1515

Warren Buffett har blivit ”too big to win”

LEDARE. Warren Buffett och hans bolag Berkshire Hathaway har missat vår tids viktigaste trend och får allt svårare att slå index.

Foto:Nati Harnik

På fredagen offentliggjorde konglomeratet Berkshire Hathaway att det har köpt aktier i Amazon. Ordföranden Warren Buffett säger att han är en idiot som inte köpte tidigare. Det är en klen tröst för aktieägarna. Även i Apple dröjde det till 2016 innan Berkshire gick in. Aktiegurun har missat vår tids viktigaste marknadsskifte.

På lördagen håller det legendariska bolaget stämma, en tillställning som brukar beskrivas som folkfest. Buffett själv ser ägarna och framför allt medarbetarna som familj. Det är god stämning eftersom Berkshire är en framgångssaga. Totalt har aktiens värde utvecklats ofattbara 2,5 miljoner gånger bättre än S&P 500 under 54 år. 

Men de flesta har ju inte varit med så länge, den siffran blir därför allt mer irrelevant. De senaste tio åren har S&P500 slagit Berkshire. En dollar placerad i indexet har enligt Financial Times (27/4) vuxit till 3,20 dollar, medan Berkshire stannat på 2,40. En orsak är att det har blivit tuffare konkurrens om förvärvsobjekten, Berkshire köper både hela bolag och poster i noterade aktier. Det är framför allt de stora riskkapitalbolagen som utmanar.

Berkshire betalar huvudsakligen kontant vid förvärv. Riskkapitalbolagen lånar gärna upp till 75 procent. Då kan Berkshire helt enkelt inte ge lika mycket. Samtidigt hämmas avkastningen av den stora kassan, 112 av 700 miljarder dollar i tillgångar är likvida medel. Den viktigaste hämskon är dock storleken. Ett miljardförvärv som ger 50 procents avkastning gör knappt avtryck, det ökar värdet med någon tiondels procent. Berkshire har blivit ”too big to win”.

Den 88-åriga ordföranden Warren Buffett skriver då och då brev till aktieägarna på hemsidan, som ser ut som om han och kompanjonen Charlie Munger gjort den själva. Han adresserar framtiden under rubriken ”de kommande 50 åren”, han vet att tiden håller på att rinna ut. Där slår han fast att risken att Berkshire ska få finansiella problem är noll. Det kan dock inte vara det övergripande målet för verksamheten. Vidare skriver han att den framtida avkastningen inte kommer vara i närheten av vad den varit de senaste 50 åren, men att Berkshire troligen slår det genomsnittliga amerikanska bolaget. Det är inget tillfredställande mål. 

Buffett tror att bolagets intjäning och kapitaltillgångar de närmaste 10-20 åren når en så hög nivå att man måste börja dela ut överskottet och öka återköpen av aktier. Men varför vänta? 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?