Annons

Volvo gör rätt i att behålla stödpengar

LEDARE. Det saknas tydligt lagstöd för Tillväxtverket att stoppa bolag som fått korttidsstöd från att göra utdelningar. Om något företag av det skälet krävs på återbetalning bör de ta saken till domstol.

KORTTIDSSTÖD. Korttidsstödet ska uppmuntra företag att permittera i stället för att varsla. Det är ett stöd till samhället mer än företagen. Därför har Volvos vd Martin Lundstedt rätt i att stödet inte ska betalas tillbaka för att vinsten ökar.
KORTTIDSSTÖD. Korttidsstödet ska uppmuntra företag att permittera i stället för att varsla. Det är ett stöd till samhället mer än företagen. Därför har Volvos vd Martin Lundstedt rätt i att stödet inte ska betalas tillbaka för att vinsten ökar.Foto:Fredrik Sandberg/TT

AB Volvo presenterade på fredagen en stark rapport för det tredje kvartalet. Återhämtningen borde glädja många, regeringen, ägarna, anställda, kunder och allmänhet. Men vid presskonferensen i samband med rapporten kom frågan upp om bolaget borde betala tillbaka en del av det statliga permitteringsstöd, 2,3 miljarder kronor varav cirka 1,3 miljarder i Sverige, det mottagit under andra och tredje kvartalen.

Volvos vd Martin Lundstedt sa då att han inte avser betala tillbaka något trots bolagets starka resultatutveckling. Han konstaterade att permitteringsstödet är till för att undvika uppsägningar och säkra att svenska företag snabbt kan öka produktionen när efterfrågan kommer tillbaka. Det har han helt rätt i, men Tillväxtverket verkar inte ha förstått detta. Korttidsstödet administreras av arbetsgivaren men går oavkortat till de anställda. Det får inte förväxlas med andra statliga krisstöd som går in i företagen, där villkoren bör se helt annorlunda ut.

Med korttidsstödet vill staten övertala företaget att inte skära ned antalet anställda så kraftigt och så snabbt som den akuta situationen egentligen kräver av en ansvarsfull vd. Målet är att hindra att arbetslösheten galopperar iväg och förstärker en lågkonjunktur som drabbar hela landet. Företagen gynnas på ett sätt, genom att det är resurskrävande att säga upp och återanställa medarbetare. Men det är inte för deras skull det betalas ut.

Utan något tydligt lagstöd har Tillväxtverket efter politiska påtryckningar valt att fokusera på att företagets ekonomiska ställning inte är för god. Myndigheten förbjöd uttryckligen utdelningar 2020 (hänförliga till vinsten 2019) för de bolag som tog emot permitteringsstöd, en del valde då att avstå och varslade i stället anställda. 

Enligt myndighetens nya dokument som Di skrev om på fredagen (16/10) kan utdelningsförbudet utökas till nästa år, och i värsta fall sträcks det ut till flera år. Den nya hållningen är att vinster inte får delas ut om de härrör från det år då korttidsstödet utgått. Men alla bedömningar är individuella, vilket ökar osäkerheten och risken för krav på återbetalning dramatiskt. Tillväxtverket skriver att ”Ett företag kan inte anses ha allvarliga ekonomiska svårigheter om bolagsstämman fattar beslut om aktieutdelning under en period när bolaget får stöd för korttidsarbete, även om den faktiska utdelningen planeras till en senare tidpunkt”. Under fredagen uppgav myndigheten att någon ändrad tolkning inte var beslutad utan att saken är ”under beredning”. Men inriktningen är densamma som i våras och otydlighet är dess främsta kännetecken.

Tillväxtverket överväger enligt onsdagens dokumentation att låta bedömningen av om en utdelning ska godkännas påverkas av hur lång tid det gått mellan det att stödperioden avslutats och att beslut om aktieutdelning fattats. Företaget måste dessutom enligt dokumentet kunna visa att en eventuell utdelning/värdeöverföring som så småningom sker möjliggjorts av företagets egen verksamhet. Hur ska det gå till och hur länge ska den regeln appliceras? 

Tillväxtverkets hållning är densamma nu som i våras, och den saknar lagstöd. Det står inte skrivet någonstans i den förordning som reglerar korttidsstödet (2020) att företagets långsiktiga ställning ska vägas in, bara att tillfälliga, akuta ekonomiska svårigheter uppstått plötsligt och utan egen förskyllan. Ändå har Tillväxtverket successivt skruvat till reglerna. Det borde prövas om denna diskriminering av välskötta bolag, som drabbar de varslade och motverkar syftet att minska uppsägningar, står i strid med förordningen och den lag från 2013 som ligger till grund för förordningen.

I lagtexten från 2013 står det tvärtom att stödet inte ska utbetalas till företag som har ekonomiska problem. Utbetalning av stödet villkoras av anställningsrelaterade faktorer, arbetade timmar etc. Endast det företag som ljugit om sådana förhållanden ska tvingas till återbetalning.

Om företag som Volvo krävs på återbetalning av stöd bör de därför pröva saken i domstol. 


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?