Vilseledande argument mot alliansregering

LEDARE. I en debattartikel i fredagens Svenska Dagbladet presenterar Ulf Kristersson den politik hans regering skulle föra om han blir vald till statsminister nu på onsdag. Det är välgörande att för första gången sedan valet få läsa ett politiskt program från en partiledare. Annars har sakpolitiska besked varit frånvarande under de nio veckor som förflutit.

Jan Björklund medverkade bland annat i TV4:s Nyhetsmorgon på fredagen.
Jan Björklund medverkade bland annat i TV4:s Nyhetsmorgon på fredagen.Foto:TV4

Ulf Kristerssons regeringsprogram talar om akuta problem som måste hanteras: polisbristen, sjukvårdsköerna, eftersatta försvarsinvesteringar. Här finns gott om allianspolitik, det är bättre ekonomiska villkor för de gröna näringarna (till Centerpartiet) och plötsligt har Moderaterna tagit tydlig ställning för avskaffande av värnskatten (till Liberalerna).

Samtidigt har Centerpartiet och Liberalerna gett besked om att de kommer att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister. Liberalernas partiledare Jan Björklund har flitigt deltagit i radio och tv de senaste dagarna för att förklara sitt ställningstagande. Han kallar Ulf Kristerssons regeringsförslag ”en smal högerregering”, trots att M-ledaren har sagt och visat att det handlar om en regering med allianspolitik där alla allianspartier är välkomna att få ministerposter. Jan Björklund säger också att denna regering måste förhandla med Sverigedemokraterna annars kommer alliansen att förlora ”varenda omröstning”, något som Ulf Kristersson konsekvent har avvisat.

Den vänligaste beteckningen på Jan Björklunds uttalanden är ”vilseledande”. Varför kallar han Ulf Kristerssons erbjudande ”en smal högerregering”? Det är samma sak som att han inte litar på Ulf Kristersson – och då bör L-ledaren säga det.

Jan Björklund säger, gissningsvis för att inte få skulden för alliansens splittring, att han vill hålla ihop alliansen och att den ska regera med hjälp av Miljöpartiet. Men hur skulle det gå till? Vilka skulle släppa fram denna regering, som saknar egen majoritet? SD? Vänsterpartiet? Socialdemokraterna?

Både Jan Björklund och Annie Lööf återkommer gärna till att de rödgröna är ett mandat större än alliansen och att det är denna omständighet som skapar beroende av SD. Men i så fall är det ett minst lika stort beroende i andra konstellationer. Om alliansen plus MP, denna osannolika regering, skulle släppas fram, kan SD när som helst rösta tillsammans med S och därmed få fler röster i riksdagen.

Med tanke på de senaste veckornas utspel är det svårt att göra sig fri från misstanken att den konstellation som betecknats som en andrahandslösning i själva verket, för ett eller annat parti, varit ett förstahandsalternativ hela tiden.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?