Vill vi verkligen klyva världen igen?

LEDARE. Det är en villfarelse att ett nätverk är säkert för att det inte är byggt av Huawei. Vem som äger och bygger ett system säger ingenting om vem som använder det.

Om man vill förstå hur korten blandas bort i frågan om huruvida Huawei ska få bygga 5G i väst ska man lyssna till Donald Trump. I ett av sina många utspel i handelskonflikten med Kina sa han i våras att Huawei kunde vara en del av lösningen. Plötsligt var rikets säkerhet inte så hotad, utan kineserna skulle kunna släppas in i USA som en del av en överenskommelse om tullar.

Vid tilldelningen av 5G ska myndigheterna ta hänsyn till att rikets säkerhet inte äventyras. Men även företag och medborgare är intressenter som är måna om att systemen är så säkra som möjligt mot intrång. Man vill också vara trygg med att hotet inte kommer inifrån, från den egna leverantören.

Huawei har hamnat i blickfånget eftersom det bara finns ytterligare två företag som har kompetens att bygga nätverken, Ericsson och Nokia, och de anses höjda över alla misstankar.

Det är inte så konstigt. Huawei kallas privat, ägt av de anställda. Men de anställda företräds av facket som står direkt under den kinesiska regimen. Och regimen gör inte skillnad på privat och offentligt, parti och stat.

En springande punkt är att Kina har infört en lag som tvingar alla kinesiska företag, och utländska företag verksamma i Kina, att vid behov samarbeta med underrättelsetjänsten. Det har väckt oro i omvärlden. USA har gått så långt att de turnerat världen runt för att få Huawei utestängt från 5G-upphandlingen.

Men Europa och Sverige måste givetvis göra sina egna bedömningar. Under första kvartalet nästa år ska Sverige dela ut 5G-licenser. Det är mycket större beslut än vid tidigare tilldelningar, därför att 5G kommer att vara ryggraden i ett mycket mer omfattande nätverk, där medborgare, företag, myndigheter och produkter är uppkopplade dygnet runt, direkt och indirekt.

EU har bett sina medlemmar att gå hem och överväga vilka nationella risker de ser och sedan rapportera så att EU kan väga samman riskerna. Men även om EU ger rekommendationer kan ett enskilt land aldrig tvingas att följa dem, nationella säkerhetsfrågor avgör var och en. 

Sverige har börjat med att förbereda en lagändring som ger regeringen rätt att utesluta enskilda aktörer från att leverera 5G-utrustning om den nationella säkerheten bedöms äventyrad. En tilldelad licens kan också dras in.

Men en del debattörer framhåller att det viktigaste med 5G inte är att dataöverföringen blir så mycket snabbare, utan att det kommer definiera hur vi organiserar produktion, handel och samhället. Tekniken ger inte svar på de större frågorna om hur vi organiserar samhället. 

Rädslan för att infiltreras och manipuleras av den auktoritära kinesiska staten på ett sätt som kan förändra även vårt fria samhälle är inte ogrundad. Kina använder massövervakning av medborgare, företag och myndigheter som ett politiskt verktyg vilket som helst. Ändamålen helgar alltid medlen. I Europa har idén om den enskildas rätt till liv och frihet funnits sedan 1700-talet, även om den inte alltid har efterlevts. De två världsbilderna är oförenliga.

Det militära hotet är mer grumligt. Relationerna med Kina har i vår samtid varit huvudsakligen goda fram till tullkonflikten. Orsaken är den handel som ligger i båda parters intresse. Detta faktum måste finnas med i kalkylen när Sverige och andra EU-länder väljer ut 5G-leverantörer. Om vi stänger kinesiska bolag ute riskerar vi att världen delas igen. Ett västblock med Nordamerika, Oceanien och Europa, och ett östblock lett av Kina, med Ryssland, samt vissa auktoritära stater i övriga Asien, Afrika och Mellanöstern. Det vore förödande, ekonomiskt, kulturellt och för mänskliga rättigheter.

Viktigast av allt är att det är en villfarelse att ett nätverk är säkert för att det inte är byggt av Huawei. Vem som äger och bygger ett system säger ingenting om vem som använder det. Vilket nätverk som helst kan hackas. 5G har stora säkerhetsutmaningar eftersom det är ett komplext system med många process-punkter, och ju fler de är, desto större är riskerna för intrång. 

It-experter varnar också för att göra sig allt för beroende av få leverantörer. Redan tre aktörer är få, med bara Ericsson och Nokia har vi oligopol. Det skapar en operationell risk.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?