ANNONS:
Till Di.se

Vill Löfven bli Sveriges svar på Trump?

  • Stefan Löfven och Donald Trump. Foto: TT/AP

Om man upprepar en lögn tillräckligt ofta står till slut ord mot ord. Det har Donald Trump utnyttjat till fulländning i USA. I Sverige är det något otippat statsminister Stefan Löfven som hämtat hem tricket och gjort det till sitt.

Svenskarna lärde sig i och för sig redan långt tidigare att det oftast inte var som Löfven sa, men det drogs på hans nybörjarkonto. Den förslagenhet han visar nu är dock mer offensiv.

Både under söndagens partiledardebatt i SVT och i onsdagens debatt i riksdagen upprepade han 100-miljarderslögnen. Om man lägger ihop allianspartiernas olika skattesänkarförslag summerar de till 100 miljarder. Men det är nonsens eftersom alliansen av hänsyn till regeringen inte lägger någon gemensam budget. Man skulle lika gärna kunna summera ihop partiernas olika försvarsanslag.

Den andra bluffen är nästan värre. Så fort Löfven får chansen upprepar han att alliansregeringen lämnade efter sig budgetunderskott och att S nu har rensat upp.

Alliansregeringen gjorde inte allt rätt, men i hanteringen av finanskrisen var Sverige faktiskt Europamästare. BNP sjönk med 4 procent men med en skicklig utbudspolitik lyckades den svenska regeringen hålla i gång ekonomin.

Under krisåren var det en självklarhet för S att man skulle gå med underskott, något annat var ekonomiskt vansinne.

Hösten 2009 är belysande. Då är krisen som djupast, Riksgäldens prognos pekar på ett underskott på 191 miljarder, Irland och Lettland är nära konkurs, hela Europa håller andan. Vad tyckte S då?

Den ekonomiskpolitiske talespersonen Tomas Östros föreslår en stark utgiftsbudget med höjd a-kassa, höjd sjukpenning, höjda barnbidrag, höjd studiehjälp, ännu mer pengar till kommunerna och ännu mer pengar till Arbetsförmedlingen jämfört med regeringen. Däremot sparar S på försvaret. V och MP är ännu mer expansiva.

Med en socialdemokratisk regering hade vi haft lika stora underskott, men avvägningen mellan sänkt skatt och höjda bidrag hade varit annorlunda. I efterhand omfamnade S nästan alla skattesänkningar.

Statsministern är en viktig roll. Den som bär titeln har ansvar för ton, takt och samtalsklimat. Stefan Löfven bör vara försiktig med orden.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies