1515

Vilka skatter finansierar familjeveckan?

LEDARE. Förslaget om familjevecka är dyrt och har marginella effekter. Dessutom är finansieringen oklar.

Foto:Lars Schröder/TT

När statsminister Stefan Löfven på fredagen kungjorde att regeringen går vidare med vallöftet om en familjevecka skedde det utstuderat. Kommunals ordförande Tobias Baudin fick presentera nyheten. Han stod där därför att hans medlemmar är målgruppen. Vårdnadshavare med oflexibla arbetstider, och de som måste vara på plats. Dagarna ska användas vid lov, när förskolan är stängd och vid utvecklingssamtal. Men Baudin fick samtidigt agera garant för att S är en pålitlig partner som kan tillgodose även Vänsterpartiets intressen. 

Förslaget om en familjevecka har främst två svagheter. Den första är att vi redan har omfattande föräldraledighet. 480 dagar per barn, 96 av dessa kan man spara tills barnet fyllt 12 år.

Den andra svagheten är att den totala kostnaden är mycket osäker. Den direkta belastningen på de offentliga finanserna blir baserat på regeringens huvudscenario 3,95 miljarder kronor 2022 och har 2024 stigit till 4,85 miljarder. Men de bygger på att bara 50-70 procent av dagarna utnyttjas. I tidigare prognoser har regeringen talat om 5,5 miljarder kronor. Allt flyter.

Till detta ska läggas myndighetskostnader för administration, men framför allt effekten på BNP för färre arbetade timmar. De landar enligt regeringen på ett bortfall på mellan 15 och 40 miljarder kronor, beroende på om jobbfrånvaron täcks upp, och hur mycket förmånen utnyttjas. Det är ett stort spann.

Sammantaget är detta en potentiell kostnadsbomb med marginell effekt, sjösatt i en tid då S och framför allt finansminister Magdalena Andersson hela tiden talar om hur mycket välfärden kommer att kosta framöver. Och att reformer måste vara finansierade. Regeringen har dock inte berättat hur familjeveckan ska finansieras. 

Samma sak gäller LAS-överenskommelsen mellan arbetsmarknadens parter, där staten ska stå för studiestöd till dem som vidareutbildar sig. Enligt regeringen handlar det om runt 11 miljarder kronor per år, men summan kan variera. Först i budgetpropositionen 2022 får vi veta vilka skatter som ska höjas för att finansiera detta, och vad som ska sparas bort.

Familjeveckan lanserades för att locka röster inför valet 2018. Det verkar inte ha lyckats. Nu gör man ett nytt försök för att blidka Vänsterpartiet och stoppa regeringskrisen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?