Annons

Viktigt stävja exploatering av arbetskraft

Människor utnyttjas inom ramen för systemet för arbetskraftsinvandring. Konstaterandet görs av en statlig utredning.

Foto:Fredrik Sandberg

Den presenterades på tisdagen av utredaren Anita Linder, men det var justitieminister Morgan Johansson som tog första och sista ordet. Han presenterade tillkomsten av utredningen på ett vilseledande sätt och nämnde inte att den hade tillsatts i enlighet med januariavtalet. Han nämnde inte att utredningens viktigaste uppdrag (som redan presenterats i ett delbetänkande) var att göra det lättare att attrahera internationell kompetens, inte heller att det står i utredningsdirektiven att dagens system för arbetskraftsinvandring ska värnas.

I stället sa Morgan Johansson att dagens regler drevs igenom av alliansregeringen och att ”vi har varit kritiska till detta länge”. 

Vilka ”vi”? Den ena hälften av regeringen, Miljöpartiet, var med och drev igenom reglerna för arbetskraftsinvandring 2008 och har såvitt känt inte ändrat uppfattning i huvudfrågan.

Morgan Johanssons beskrivning på presskonferensen bör uppmärksammas eftersom det visar hur hopblandad Socialdemokraternas maktutövning har blivit. Är det regeringen som talar? Eller bara ministern? Är det alls en koalitionsregering? Eller är det S-kongressen som redan har inletts?

Morgan Johansson vill upphäva dagens system och återgå till läget innan, då facket och myndigheterna tillsammans avgjorde om det fanns behov av arbetskraftsinvandring. Frågan ska tas upp på kongressen.

Det är ett olämpligt förslag. Att näringslivet självt har kunnat avgöra behovet av arbetskraft har varit viktigt för industrins kompetensförsörjning.

Men missbruket av reglerna är allvarligt och systematiskt. Utredningens typfall är att arbetstillstånd beviljas på grundval av ett anställningsavtal med rimliga villkor, men där den anställde sedan tvingas betala tillbaka en stor del av lönen. Många av de kritiserade förfarandena är redan brottsliga, men utredningen föreslår att det ska vara möjligt att döma enbart utifrån hur utländsk arbetskraft behandlas. Den anställde ska alltså inte behöva medverka i utredningen. Det ska också bli straffbart att sälja anställningserbjudanden.

Utredningen har också skissat på ett förslag till lägsta lönenivå men tar inte ställning för om det behöver införas. I dag är det ovanligt med låga avtalade lönenivåer; problemet handlar snarare om att nivåerna är fiktiva.

Fler förslag behövs säkerligen för att stävja utnyttjande av arbetskraft. Alla reformer behöver vårdas och justeras, även reglerna om arbetskraftsinvandring.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera