1515
Annons

Vi har fått en ny regering

Samma dag som den rödgröna regeringsbildningen kollapsade i Stockholm kom systerpartierna i Berlin överens om en ny regering. Socialdemokraterna SPD, De gröna och det liberala partiet FDP kommer att leda Tyskland de kommande fyra åren.

Foto:Kay Nietfeld

Förra gången de tyska socialdemokraterna hade regeringsmakten, 1998 till 2005, var reformtakten ovanligt hög efter ett 16 år långt stillastående med Helmut Kohl. Kanslern Gerhard Schröder tog strid med vänsterflanken i partiet, genomförde ett omfattande sparpaket, sänkte skatter, liberaliserade arbetsmarknaden, flyttade huvudstaden från Bonn till Berlin och genomförde en för Tyskland historisk förflyttning när regeringen skickade militära förband till Balkan.

Också då var SPD i koalition med De gröna och blev en del av den progressiva europeiska rörelse som i Tyskland kallades Die neue Mitte och i Storbritannien New Labour.

Dagens likheter med 1990-talet är slående. Efter ett 16 år långt reformstopp med Angela Merkel som kansler och en närmast permanent krishantering är Tyskland åter i behov av modernisering. Men nu är det mer klimatpolitik än socialpolitik som är i centrum.

Det nya regeringsprogrammet är det mest gröna i tysk historia. 1,5-gradersmålet ska vara ett genomgående tema på alla områden - i finanspolitiken, utrikespolitiken, socialpolitiken, bostadspolitiken, etc.

80 procent av den totala energiproduktionen ska vara förnybar till 2030. Då ska också all kolkraft vara borta. Förnybar energiproduktion och all infrastruktur som har med den att göra definieras som statsintresse. Solcellsplikt införs på alla nybyggen. Två procent av landarealen reserveras för vindkraft. Vindkraften till havs expanderas med 30 gigawatt. 2035 får det endast finnas elfordon på tyska vägar.

I övrigt väntar en traditionell tysk konservativ finanspolitik men som kombineras med nya statliga investeringsfonder, en skarpare profil mot Ryssland och Kina, en modernisering av förlegade medborgarskapslagar, en EU-satsning på digitalisering, järnvägar och energi, legalisering av cannabis och ett giftfritt jordbruk. Glysofat (Roundup) ska till exempel bort redan till 2023.

Ett regeringsprogram och den faktiskt förda politiken är som bekant två helt olika saker. Även en kansler Scholz kommer i likhet med Merkel att fångas av oväntade händelser, kriser, kompromisser med verkligheten, behovet av ryska gasleveranser och goda handelsförbindelser med Kina. Men riktningen på den nya regeringen i Berlin är dramatisk. 2020-talet i tysk politik kommer i huvudsak att handla om miljöpolitik och just det är faktiskt nytt.

Den inriktningen har stöd i stora delar av det tyska samhället. Enligt Pew-undersökningarna oroar sig 75 procent av tyskarna för att klimatförändringarna kommer att skada dem under deras livstid (jämfört med 44 procent i Sverige.) 

Även i tysk industri är det gröna segmentet starkt. Det finns en tydlig insikt om att grön teknologi är den kanske enda fördel som Tyskland och Europa har jämfört med USA och Kina. Den digitala ekonomin är svag i Europa. Greentech är stark. Om nuvarande kapitalmarknadstrender håller i sig kan det därför vara lönsamt att vara bäst på att rädda klimatet. Därför har näringslivet en bred acceptans för De Grönas medverkan. Stoppdatum för fossila bilar uppfattas som ett slags industristöd för VW. Massiv utbyggnad av vindkraft kommer att skapa stora stabilitetsproblem men också grönstämpla ”Made in Germany”.

Att Tesla när som helst startar Europas enda Gigafactory utanför Berlin ses som ett tecken i tiden. Den ligger inte i Frankrike eller England utan i Tyskland.

För Sverige är den tyska regeringen ett slags överhus. Tysk politik har inte bara stor genomslagskraft i EU utan också direkt i Sverige. Vi är till exempel direkt beroende av vad som händer på tysk energimarknad. Om de klarar massiv utbyggnad av vindkraft och lyckas upprätthålla stabilitet med hjälp av lagring och smarta elnät kommer det att ha avgörande betydelse för oss.

Detsamma gäller fordonsindustrin som i Sverige i hög grad är tysk vad gäller ägande, kultur och underleverantörer. Om Tyskland snabbt går över till elbilstillverkning och lyckas öka värderingarna på aktiemarknaderna kommer det att gå undan i Sverige.

Om legaliseringen av cannabismarknaden slår igenom även här återstår dock att se.

Vad har det tyska gröna partiet gjort rätt som det svenska har gjort fel? Kanske är det industrivänligheten. Enskilda personer i svenska MP har gjort genuina insatser för att ingjuta förtroende i näringslivet. Men i den svenska gröna rörelsen finns en återkommande underton av att tillväxt är av ondo, att deras gröna samhällsvision mer präglas av avveckling och nedstängning än av högteknologisk utveckling.

Förhoppningsvis studerar MP sin storasyster mycket noggrant nu. Även Sverige behöver ett rationellt, näringslivsvänligt men ändå visionärt miljöparti. Nu har man ett drygt halvår på sig att revidera det relativa misslyckandet i de båda Löfven-regeringarna. Den gröna vinden har aldrig blåst så friskt men svenska MP lyckades inte fånga den. Bättre lycka nästa gång.


Innehåll från AccountorAnnons

Så hanterar Life Science-bolag sin ekonomi effektivt

Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor.
Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor.

Life Science-bolag genomgår ofta stora förändringar på kort tid vilket också innebär förändringar i krav på legal rapportering. Och rätt ekonomisk information i rätt tid till investerare och marknaden är oerhört viktigt.

Inom Life Science-branschen är bolagen ofta på väg och under förändring. Initialt har bolagen ofta en liten organisation, köper då in olika typer av expertis externt och utvecklar partnerskap. Det är ofta svårt att motivera investeringen i en helt intern ekonomifunktion.

– Att outsourca är en passade och effektiv lösning för denna typ av bolag, säger Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor. 

Peter Einarsson är genuint intresserad av branschen och dess dynamiska bolag. Han har stöttat Life Science-bolag gällande deras ekonomi, redovisning och rapportering i över 20 år. 

– Outsourcing ger företaget snabb tillgång till kunskap och expertis. Vi kan snabbt svara på frågor och vara ett bra bollplank tack vare vår långa erfarenhet från andra liknande bolag, säger Peter Einarsson. 

Läs mer om Accountors samarbeten med Life Science-bolag.

Fokusera på rätt saker

Företagets utveckling handlar mycket om bra strategiska samarbeten och hur man genom partnerskap kan utveckla och leverera läkemedel, produkter och tjänster till marknaden utan att göra allt själv. Redovisning, lönehantering och rapportering tillhör inte bolagets kärnverksamhet och behöver inte göras på företaget. Så att ta hjälp är ett enkelt och effektivt sätt att sköta detta.  

Välj ett bolag att utvecklas med

Det är praktiskt att ta hjälp av ett bolag som kan vara med hela vägen under företagets utvecklingsresa. Som kan stötta under företagets olika faser och vid ändringar i krav på den finansiella rapporteringen. Samt som kan ge den högre kvalitet på rapporteringen som krävs, inklusive rapportering enligt IFRS, om bolaget har en ambition att notera sig. 

– Life Science är en av de mest spännande branscherna att jobba med tycker jag. Kombinationen av intressanta dynamiska bolag där det händer mycket, deras behov av kunskap, ofta snabba puckar och att få följa dem i deras utveckling tilltalar mig. Jag går igång när det kommer utmanande frågor och jag kan hjälpa till, säger Peter Einarsson.

Om Accountor:

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i 7 länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder.

Läs mer om Accountor här.

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?