1515
Annons

Vi bör fortsätta värna utländska investeringar

LEDARE. I takt med den ökade geopolitiska spänningen mellan öst och väst har en allmän misstänksamhet vuxit fram, främst mot Kinas stora investeringar i infrastruktur och teknik i väst. Därför har behovet ökat av att kunna pröva, och stoppa, utländska förvärv av säkerhetspolitiskt känsliga bolag.

Foto:Claudio Bresciani/TT

USA ligger längst fram när det gäller prövningar. EU utfärdade ett så kallat screening-direktiv 2019, här tillhör Frankrike och Tyskland dem som kommit längst. I Sverige tog utrikeshandelsminister Anna Hallberg och inrikesminister Mikael Damberg i måndags emot betänkandet ”Granskning av utländska investeringar”. Förvärv ska kunna prövas av bolag med säte i Sverige ”vars verksamhet eller teknologi har betydelse för säkerhet eller allmän ordning”. 

De områden som omfattas av granskningen är i korthet: Samhällsviktig verksamhet som infrastruktur (ytterligare precisering ska myndigheterna utfärda), verksamhet som omfattas av säkerhetsskyddslagen, råvaror/mineraler som är kritiska för Sveriges och EU:s försörjning, känsliga personuppgifter, framväxande och skyddsvärd teknologi, krigsmateriel och produkter som stöder krigsmateriel. 

Utredaren framhåller att granskningssystemet ska fokusera på de skadliga investeringarna och inte vara mer ingripande än nödvändigt för att skydda svenska säkerhetsintressen. Begreppet ”nödvändigt” är centralt här, man vill inte slå brett och riskera att investeringarna minskar. Det är bra, men det kan bli svårt att göra gränsdragningar.

Exempelvis ”infrastruktur” är ett vitt begrepp. Det omfattar vägar, broar, tågräls, avfallshantering, vatten, övervakningssystem, flygplatser, telekommunikation, kanske även bussar och tåg. Väldigt många typer av teknik kan användas i vapen utan att vapnen är det primära användningsområdet, är det ändå krigsmateriel? Personbilar innehåller högteknologi.

Förvärv i de utpekade sektorerna ska anmälas om det motsvarar minst 10 procent av rösterna, eller aktören får ett stort inflytande på annat sätt. Det första beslutet, om huruvida en granskning ska inledas, får ta max 25 arbetsdagar. Om en granskning inleds ska den vara klar inom tre månader, eller i särskilda fall sex. Beslut går att överklaga till regeringen. Här är det viktigt att tempot är högt, så är ju inte alltid fallet i myndighetsgranskningar.

Den stora fördelen med ett nytt regelverk, och det faktum att man pekar ut berörda sektorer, är att det sker en faktabaserad bedömning. Det ger en ökad tydlighet för både säljare och köpare. Besluten går att argumentera för och försvara. Sverige är en liten öppen ekonomi som är starkt beroende av handel med andra länder. Utländska investeringar tillför kapital, kunskap och nya marknader. Utrikeshandelsminister Anna Hallberg framhöll vid presskonferensen att 700 000 arbetstillfällen i Sverige har skapats i bolag med utländska ägare.

När vi talar om utländska investeringar tänker många på Kina, som gjort stora förvärv i svensk fordonsindustri. Men de största investerarna i Sverige är från Europa och USA. Enligt Nordea var Luxemburg, Schweiz och Storbritannien de största investerarna 2020. Industriproduktion är den största sektorn, därefter kommer juridik, specialister, vetenskap/teknik, grossister och till sist handel. Världsbanken rankar Sverige som ett av världens tio bästa länder (av 190) att göra affärer i. Vi vill gärna klättra på den listan. 

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har sagt att ”EU är och kommer att förbli en öppen marknad för direkta utländska investeringar. Men denna öppenhet är inte ovillkorlig”. 

Nationell säkerhet lär även fortsättningsvis ställas mot fri handel. Det är då viktigt att Sverige fortsätter att värna utländska investeringar, så att inte protektionismen tillåts växa som en konsekvens av det ökade säkerhetstänkandet. För vi skulle vara en av de stora förlorarna, Sverige är inte bara den tionde största mottagaren av utländska investeringar, vi är också den elfte största investeraren globalt.

 


Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?