Vi behöver en miljard Robinson Crusoes

När han strandar på ön där han ska tillbringa 28 år, två månader och 19 dagar tackar han Gud som räddat hans liv. Han är den ende överlevande ur besättningen på fartyget som nu ligger vrak efter stormen.

CIVILISATION. Vi behöver en miljard Crusoes, bred naturvetenskaplig bildning, en envis teknikoptimism och en lika envis kamp mot vidskepelse för att klara klimatutmaningen.
CIVILISATION. Vi behöver en miljard Crusoes, bred naturvetenskaplig bildning, en envis teknikoptimism och en lika envis kamp mot vidskepelse för att klara klimatutmaningen.Foto:Larsen, Håkon Mosvold

Det där med Gud fortsätter han med ett tag, men i övrigt lämnar han inget åt försynen. Allt han fortsättningsvis gör är ett resultat av egen undersökning, egen analys och eget arbete.

Robinson Crusoe bärgar alla vrakdelar och allt från fartyget han orkar bära och lägger upp ett förråd av virke, rep, segelduk, verktyg, gevär, krut, rom och tobak. Han bygger en palissad som skydd mot rovdjur och insyn och reser ett tält. Fukt och hetta får honom snart att tänka om och efter åtskilligt funderande uppställer han en kravlista på en ny boplats: hälsosamt läge, tillgång till friskt vatten, skydd mot sol och rovgiriga varelser och utsikt över havet för omvärldsanalys. Han hittar sin plats på en slänt nedanför en klippa och bygger där sin bostad. Det tar ett år.

Han jagar fågel och vildgetter men inser snabbt att han måste skaffa tamboskap för att klara födan efter att ammunitionen tagit slut och lyckas tämja en get. Fler följer. Han lagrar frukt och börjar soltorka druvor till russin, samt äta citron för hälsan.

Han gör en arbetsinstruktion åt sig själv. Varje morgon jakt och omvärldsanalys. Därefter arbete till klockan 11. Sömn under hettan efter lunch och arbete igen hela eftermiddag. Sedan gör han kväll.

I en gammal påse från fartyget för hönsfoder hittar han några agnar och skakar ut dem över en bit jord. En månad senare ser han gröna strån som sticker upp och efter ännu en tid tio, tolv ax av samma sort som axen på vårt europeiska, ja till och med vårt engelska korn. Hans tacksamhet mot Gud börjar härmed avta och han begår jordbruksrevolution. Det tar fyra år av sådd, skörd och ny sådd innan han har tillräckligt mycket säd för att kunna göra bröd. Han måste också anpassa sådd efter nya säsonger då regnperioderna lätt förstör vårbruket. Han använder getgödsel. Harar hotar skörden om nätterna varför han inhägnar åkern. Han sitter vakt för att jaga bort fåglar.

Hans verktyg tappar skärpan. Han har en slipsten från fartyget men kan inte slipa och rotera den samtidigt varför han tillverkar en trampa av rep och hjul. Det tar en vecka innan slipmaskinen är klar men produktivitetsförbättringen i allt annat arbete som kräver eggverktyg är värt varje timme. Det tar ett halvår för honom att hugga ur ett cederträ till en kanot.

Han tillverkar talgljus av getfett och korgar av sly. Efter två månaders arbete lyckas han göra lerkärl och upptäcker att de blir mer beständiga i eld, varpå han gör ett litet krukmakeri. Ingen har känt sådan glädje över ett enkelt ting som eldfasta lerkärl. Han gör smör och ost.

Det hände en dag vid middagstiden att han fick se avtrycket av en människofot vid stranden. Han räddar en man från kannibaler som gästar ön och upprättar en livslång och god relation till honom. Han betraktar kannibalismen som en skitkultur som bör bekämpas, med vapen om så behövs, vilket han lyckas med genom ett eldöverfall på flanken.

Han överlever och lever och överlever till slut med visst överflöd av kött och mjöl, till och med siktat, och när han räddas av ett engelskt fartyg är han en enligt öns mått välbärgad man.

När Daniel Defoe utkom med Robinson Crusoe 1719 var upplysningstiden i sin linda och industrialismen knappt påtänkt. 300 år senare, 2019, har Crusoes ideal ändrat förutsättningarna för hela mänskligheten. Med egen undersökning, egen analys och egna experiment har vi, med åtskilliga hack i kurvan, vänt varje socioekonomisk faktor till framgång. Världssvälten är så gott som borta. Vatten- och avloppsanläggningar har fasat ut de ständiga och dödliga diarréerna. Den globala medellivslängden är 70 år och få tvingas begrava sina nyfödda. På 50 år har andelen extremt fattiga minskat från 50 procent till tio. Analfabetismen följer samma kurva. Krigen har minskat, liksom våldsbrotten. Dödlighet på grund av våld har aldrig varit lägre. 60 procent av världens befolkning lever i demokratier. Kvinnors rättigheter har aldrig varit starkare. Dagens barn är friskare, äter bättre, är mer utbildade, slipper krig och barnarbete och är mer jämställda jämfört med tidigare generationer.

Nästa utmaning är miljön. Mycket går åt rätt håll. Europas floder är rena. Regnet är inte surt. Oljekatastroferna är borta. Ökenutbredningen har stoppats. Skogarna blir fler och tätare. Fossilfria energislag konkurrerar med kol. Och den stora nyheten är att mänskligheten inom loppet av några få decennier har tagit ett globalt ansvar för att stoppa koldioxidutsläppen och minska den globala uppvärmningen. Man kan beskylla vår art för mycket, men att ta ett planetärt ansvar klarar varken fågel, fisk eller mitt emellan.

För att lyckas kan vi under inga som helst omständigheter lita till försynen. Vi behöver en miljard Crusoes, bred naturvetenskaplig bildning, en envis teknikoptimism och en lika envis kamp mot vidskepelse och defaitism. En återgång till naturtillståndet nu är liktydigt med katastrof. Storstadsbefolkningarna skulle göra landsbygden till ett sanitärt helvete. Jakten på föda skulle orsaka massutrotning värre än den nuvarande. Vedeldning skulle slå ut skogen.

Grattis på 300-årsdagen!


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?