Annons

Verkligheten hann ifatt Andersson

Magdalena Andersson har haft en stark start i opinionen. Förtroendet för henne som politiker låg på en hög nivå redan från början. Socialdemokraternas väljarstöd har i julhelgens mätningar legat över 30 procent.

BROTT, EL OCH COVID. Statsminister Magdalena Andersson fick försvara sig på en rad områden och hade inte så många angreppspunkter mot de andra partierna.
BROTT, EL OCH COVID. Statsminister Magdalena Andersson fick försvara sig på en rad områden och hade inte så många angreppspunkter mot de andra partierna.Foto:Anders Wiklund

 

 

Nyfikenheten på den nya statsministern är stor och allmänheten har under december fått lära känna henne i SVT:s ”Skavlan” och i tidningsintervjuer. Hon firade politisk smekmånad samtidigt som Ulf Kristersson var sjukskriven i covid, med inställda aktiviteter, däribland ett jultal.

Som regeringschef har hon redan kunnat dra nytta av att inte längre behöva styra tillsammans med MP. Handlingskraften framstår som större när Magdalena Andersson talar om rättsfrågor eller uttalar sig om Rysslands hot mot grannländerna. Hon behöver inte längre ta hänsyn till vad någon ledande miljöpartist kan vilja säga i dessa ämnen.

Men så kommer Magdalena Andersson till riksdagen för sin första partiledardebatt på onsdagen, och där hinner verkligheten ifatt henne. Där blir det tydligt hur svagt hennes parlamentariska stöd är. Samtliga övriga sju partier anser sig nu vara oppositionspartier. Alla är missnöjda, Annie Lööf såväl som Per Bolund.

Att en statsminister hamnar så på defensiven som Magdalena Andersson gjorde i debatten är helt i sin ordning. Regeringar i andra demokratier brukar få det svettigt när de kommer till parlamentet, även i länder där regeringen har en starkare ställning än här.

Detta är välgörande för den svenska partipolitiken. Dessutom blir styrkeförhållandena tydligare med Magdalena Anderssons nya tonläge. Hon har lämnat ”kulturkriget” och ägnar sig inte, till skillnad från sin företrädare, åt att påstå att oppositionen är odemokratisk. Hon har dessutom gjort kriminalitet till en av sina huvudfrågor. Därmed har hon förlorat två användbara konfliktytor mot partierna till höger.

Oppositionen har däremot kvar sina angreppspunkter, viktigast är brottsligheten. Det är öppet mål för Ulf Kristersson beträffande allt det som regeringen inte har velat genomföra, och likaså beträffande de åtgärder som regeringen nu lanserar men där ingenting har gjorts under sju år med Morgan Johansson som justitieminister.

När Magdalena Andersson gör den här omsvängningen tvingas hon bekräfta oppositionens bild av verkligheten. När hon i debatten beskriver ”skuggsamhället” i Sverige, (skapat bland annat av den ebo-lagstiftning som S först nu går vidare med att avskaffa), säger hon att ”bättre förutsättningar för kriminalitet att slå rot är svårt att tänka sig”. Sverige har alltså med sin politik tillverkat brottslighet. 

Naturligtvis kan Moderaterna dra nytta av det. Ulf Kristersson, som höll ett högt tempo i debatten, anknöt till Magdalena Anderssons standardformulering om kriminaliteten, att hon ska vända på varje sten för att hitta vägar framåt: ”Under den allra första stenen hittar hon Morgan Johansson.”

Regeringens försök, tre kvart före debatten, att parera kritiken om elpriserna med en kompensation till storförbrukare verkar inte ha lyckats. Magdalena Andersson pressades hårt om vilken kärnkraftslinje som regeringen egentligen driver i EU-samarbetet. Energipolitiken blir alltmer den tydliga skiljelinjen mellan de nya maktblocken, med fyra oppositionspartier till höger i det ena och S, V, MP och C i det andra. 

Covidrestriktionerna har också en potential för oppositionen. I onsdagens Di var flera partier mycket kritiska till de nya begränsningarna. I partiledardebatten var det endast Jimmie Åkesson som tog upp detta och använde hela sin första talartid till den KU-anmälan mot statsministern som partiet lämnat in i frågan.

På läktaren satt representanter för Sveriges artistelit, bland andra Malena Ernman och Lisa Nilsson, besvikna över de nya restriktionerna. De hade före debatten träffat på Magdalena Andersson utanför riksdagshuset och hon hade då frågat dem: ”Vilken bransch tillhör ni?” Att hon inte direkt kände igen dem är givetvis ursäktligt, men frågan rymmer ändå covidsymbolik. Kulturen är ju en av de branscher som drabbats allra hårdast av åtgärderna.

Brottsbekämpningen, elpriserna och covidåtgärderna har potential att bli de viktigaste politikämnena i år. Och av partiledardebatten att döma kommer Socialdemokraterna att få kämpa för att ta initiativet i dessa frågor.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera