Annons

Vem och vad ska finansiera försvaret?

Efter att Centern och Liberalerna med uppbackning av KD, M och SD vridit om armen på S fick försvaret till slut mer pengar.

Den försvarsuppgörelse som presenterades på fredagen innebär att Försvarsberedningens förslag från i våras nu finansieras. Försvarsbudgeten ska öka med fem miljarder plus årligen fram till 2025. Då ska försvarsanslaget ligga på 84 miljarder, vilket motsvarar 1,5 procent av BNP. Dagens nivå är 59 miljarder.

Uppgörelsen är ett styrkebesked för Sverige och för regeringen.

Landet måste dels efter en lång nedgångsperiod öka den egna försvarsförmågan, dels visa omvärlden att man är att lita på i alla de samarbetsavtal Sverige slutit med Finland och Nato-länderna.

För regeringen innebär uppgörelsen att man har undvikit det första allvarliga hotet mot Januariöverenskommelsen. C och särskilt L var uppenbarligen beredda att hoppa av. När enigheten bland allianspartierna uppstod 2004 handlade det om försvarspolitiken, påminde Allan Widman om i en debattartikel i Di 22 augusti.

Svagheten är att man inte vill berätta hur det hela ska finansieras. Eftersom det är en högermajoritet i Riksdagen som tvingat en S-regering till höjda försvarsanslag kan man misstänka att finansieringen är en eftergift av C och L. Det handlar knappast om besparingar på de få socialdemokratiska vallöften som återstår.

Höjda inkomstskatter är magstarkt när man just har slopat värnskatten. Fastighetsskatt är troligen fortfarande för politiskt känsligt. Kapitalskatter är ett återkommande tema men att få in de belopp det handlar om är svårt i en värld med fria kapitalflöden.

En kandidat är en revansch för den hårt kritiserade så kallade bankskatten som utreddes på Finansdepartementet under förra mandatperioden. Då kom man fram till att bankerna ”underbeskattades” med 19 miljarder kronor. Magdalena Andersson har återkommit till idén då och då, bland annat inför valet 2018. Då ville hon också se en skatt på ”de rika” men ”inte förmögenhetsskatt, arvsskatt, fastighetsskatt eller reavinstskatt”. Det finns inte så mycket kvar annat än banker.

Det blir i så fall Göran Persson och Jens Henriksson som betalar upprustningen av det försvar de för 20 år sedan sparade bort.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från XintelaAnnons

Bättre behandlingsmetoder med cellmarkör

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.Foto:Ola Torkelsson

Med en patentskyddad markörteknologi för stamceller och en egen produktionsanläggning är Xintela en spelare inom cellterapifältet att räkna med. Nu satsar de även på att ta fram en ny behandlingsmetod för aggressiv bröstcancer.

Xintela utvecklar behandlingar inom områden där behovet av ny innovation är stort – artros, covid-19 och aggressiva cancerformer. Utvecklingsarbetet grundar sig i företagets markörteknologi Xinmark, där specifika cellyteproteiner fungerar som målmolekyler på stamceller och cancerceller.  

Från start har Xintela fokuserat på stamcellsterapi för artrospatienter. Genom prekliniska studier på hästar har bolaget visat att stamceller som tagits fram med hjälp av markören kan bromsa utveckling av artros hos hästar efter n ledbroskskada. 

EXTERN LÄNK: Inbjudan till Xintelas emission 

Unik markörteknologi

– Vi är inte ensamma om att arbeta med stamceller, men vår teknologi gör oss verkligen unika. Med våra markörer kan vi sortera ut stamceller från exempelvis fettvävnad och få fram en homogen stamcellspreparation av hög kvalitet som sedan expanderas i stora mängder, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela. 

Xintela har en egen GMP-förberedd produktionsanläggning för att tillverka sina stamcellsprodukter för kliniska studier. Nu inväntar företaget ett tillstånd för att producera den första produkten Xstem-Oa och inleda kliniska studier på artrospatienter.  

Markörteknologin Xinmark kan också användas för att detektera vissa aggressiva cancerceller och rikta behandlande antikroppar till dessa. Xintela fokuserar sedan tidigare på den aggressiva hjärntumören glioblastom, och nyligen presenterade företaget att nästa fokusområde blir trippelnegativ bröstcancer, även den en mycket aggressiv cancerform med dålig prognos. 

Nya indikationer möter stora medicinska behov

– Plattformen Xinmark ger oss möjlighet att bredda verksamheten till nya utvecklingsområden. Därför har vi nu lagt till trippelaggressiv bröstcancer och även inlett en preklinisk studie av våra stamceller som behandling för Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), en svår lungkomplikation som drabbar vissa covid-19-patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Nu hoppas hon kunna landa samarbeten med strategiska partners inom bolagets verksamhetsområden för att ytterligare stärka Xintelas plats på marknaden. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Xintelas satsning på en ny behandling av aggressiv bröstcancer 

Fakta Xintela
Xintela är ett biomediciniskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Med sin patentskyddade markörteknologi utvecklar företaget nya behandlingsmetoder för exempelvis artros och hjärntumörer. www.xintela.se 

Mer från Xintela

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xintela och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?