1515
Annons

Vattenfall ska inte propagera mot kärnkraft

LEDARE. Klimatet är en ödesfråga, enligt Vattenfalls ordförande Lars G Nordström. I en intervju i SvD säger han samtidigt att det inte behövs ny kärnkraft.

Foto:ADAM IHSE / TT

Vattenfall är ett statligt energibolag som verkar i något av en hybridmiljö. Bolaget ska följa ägarens energipolitik som den uttrycks i bolagsordningen. Samtidigt verkar bolaget på en marknad i konkurrens med andra bolag.

Bolaget har beslutat stänga Ringhals 1 och 2. Men det som är rätt för Vattenfall behöver inte vara rätt för politikerna.

Den effektbrist som redan i dag är en realitet måste åtgärdas, och ytterligare effekt behövs också för att klara elektrifieringen av transportsystemen. I detta ljus är Vattenfalls företagsekonomiska avväganden mindre viktiga.

Politikerna har undvikit frågan om kärnkraftens framtid i två energiuppgörelser – den som alliansen gjorde 2009 och den blocköverskridande 2016. I båda slogs fast att det inte finns något politiskt hinder för nya eller utbytta reaktorer, men att sådana ska byggas på marknadens villkor. Detta hänvisar gärna regeringen till – att det inte skulle vara lönsamt att bygga ny kärnkraft.

Men lönsamheten kan man inte veta något om, då andra delar av energimarknaden domineras av subventioner.

Nu krävs en omvärdering av kärnkraften. Här har man ingen nytta av utsagor från regeringen som är bakbunden av inre motsättningar i frågan. Inte heller av uttalanden från ordföranden i ett statligt bolag som i de flesta stora beslut agerar inom de ramar som politiker fastställt. När Vattenfall lägger ned tysk kärnkraft är det för att landet Tyskland har beslutat sig för att lägga om energipolitiken. Och när Vattenfall räknar på kärnkraften i Sverige så ingår det att förnybar energi är subventionerad.

Att Vattenfalls strategier inte är till någon nytta i energipolitiska ställningstaganden visar sig i hur Lars G Nordström talar om Vattenfalls kolkraftverk Moorburg utanför Hamburg. Där kan det enligt honom bli aktuellt med försäljning eftersom det inte passar in i Vattenfalls portfölj. Att stänga verket är dock svårt eftersom Vattenfall har en leveransskyldighet.

När det gäller konkurrenten Stockholm Exergi, som har eldat fossila bränslen i Värtaverken i Stockholm, låter det annorlunda: ”det där kan man inte fortsätta med”.

Energidebatten har förändrats i grunden på bara några år. Därför är det välkommet att Moderaterna på sin stämma slog fast att Sverige behöver ny kärnkraft, och att det kan beslutas tillsammans med KD, L och SD.

Klimatet är onekligen en ödesfråga. Det bör förändra både politiska och ekonomiska kalkyler. Eller som Lars G Nordström sa i SvD-intervjun när han berömde Greta Thunberg: ”Vi behöver skrida till handling.”


Innehåll från Sluta GrävAnnons

Så driver markskruven från Sluta Gräv på hållbarhetsarbetet inom bygg- och energisektorn

Markskruvar kan ofta ersätta betongplintar och betongfundament inom byggsektorn. Resultatet är kraftigt minskade utsläpp av koldioxid genom en byggnads livscykel.

– Det här är en teknik som är disruptiv och som helt kommer att förändra synen på hur vi bygger hus och andra konstruktioner, säger Richard Alm, vd på företaget Sluta Gräv.

Solcellsparker har nu börjat uppföras med markskruv som fundament för att ytterligare öka hållbarheten i projektet.

Cirka 40 procent av världens koldioxidutsläpp kommer från byggnader, varav 80 procent kommer från själva byggtillfället. Behovet av ett markfundament som bidrar till minskad klimatpåverkan vid byggnation av exempelvis bullerplank, solcellsanläggningar på mark, Attefallshus och trädäck är därför stort.

Företaget Sluta Gräv har utvecklat en teknik där stora skruvar kan ersätta betongplintarna till en grund, genom att skruvas ner på tillräckligt stort djup. Ovanpå skruvarna byggs konstruktionen.

Förutom att hållfastheten och stabiliteten blir större, krävs betydligt mindre naturresurser och energi, samtidigt som det går mycket fortare och allt detta till ett betydligt lägre pris.

– Det här är ett teknikskifte. Vi brukar jämföra med hur man tidigare spikade gipsskivor och altantrall men nu istället skruvar dessa. Man har grävt plintar sedan stenåldern och nu finns en ny teknik som är bättre och billigare, säger Richard Alm.

En markskruv sänker koldioxidutsläppen med 60 procent i jämförelse med en betongplint.

Skruven från Sluta Gräv är gjord av stål

Själva skruven är tillverkad av vanligt, galvaniserat stål och finns i olika modeller beroende på vad de skall användas till samt vilka jordförhållanden som råder.

Skruven kan återanvändas flera gånger, till exempel när man river ett hus. Den dag skruven blir för sliten kan metallen återvinnas.

– Det är ett enormt steg jämfört med betongplintar. Cement återanvänds inte. Varje gång man ska bygga nytt på betongplintar, måste man ta till nya resurser från ett kalkbrott till cementen för att skapa betongen. Då är det mycket mer hållbart att använda våra markskruvar, säger han.

Utbyggnaden av förnyelsebara energikällor i Sverige går nu snabbt, bland annat i form av solcellsparker som uppförs på stora landarealer.

– Vi jobbar väldigt mycket med solcellsparker genom flera av de största svenska solcellsföretagen. För detta ändamål är markskruven idealisk då den bidrar till ökad hållbarhet och minskade utsläpp och minskad resursallokering för hela projektet, säger Richard Alm.

Om 10–15 år spår Sluta Gräv att markskruven är en ursprungsprodukt. Den

har en tydlig hållbar miljöprofil, hög skalbarhet och möter byggmarknadens, och privatpersonens, högt ställda krav på en produkt som bidrar till ökad produktivitet, är kostnadseffektiv och hållbar.

Elisabeth Lodin är PR & Kommunikationsansvarig på Sluta Gräv.

– Vi ser en byggbransch som är inne i ett stort paradigmskifte där byggföretag, om de inte har en miljöklassificerad produkt, blir bortsållade på en gång i en upphandling. Därför är det viktigt att alla aktörer tar ansvar och ställer om till ett mer hållbart och miljömässigt byggande. Vår markskruv är en del av det, avslutar hon.

Om Sluta Gräv
Sluta Gräv är Sveriges största leverantör av kostnadseffektiv markförankring via markskruvar. Sluta Grävs egenutvecklade markskruv är en modern och kostnadseffektiv markförankring som snabbt och hållbart skapar ett stabilt markfundament för stora och små byggprojekt.

Företaget är baserat i Helsingborg, och har 130 partners som är auktoriserade montörer av Sluta Grävs markskruv.

Läs mer på www.slutagrav.se

Mer från Sluta Gräv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sluta Gräv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?