ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Vattenfall ska inte propagera mot kärnkraft

  • Foto: ADAM IHSE / TT

LEDARE. Klimatet är en ödesfråga, enligt Vattenfalls ordförande Lars G Nordström. I en intervju i SvD säger han samtidigt att det inte behövs ny kärnkraft.

Vattenfall är ett statligt energibolag som verkar i något av en hybridmiljö. Bolaget ska följa ägarens energipolitik som den uttrycks i bolagsordningen. Samtidigt verkar bolaget på en marknad i konkurrens med andra bolag.

Bolaget har beslutat stänga Ringhals 1 och 2. Men det som är rätt för Vattenfall behöver inte vara rätt för politikerna.

Den effektbrist som redan i dag är en realitet måste åtgärdas, och ytterligare effekt behövs också för att klara elektrifieringen av transportsystemen. I detta ljus är Vattenfalls företagsekonomiska avväganden mindre viktiga.

Politikerna har undvikit frågan om kärnkraftens framtid i två energiuppgörelser – den som alliansen gjorde 2009 och den blocköverskridande 2016. I båda slogs fast att det inte finns något politiskt hinder för nya eller utbytta reaktorer, men att sådana ska byggas på marknadens villkor. Detta hänvisar gärna regeringen till – att det inte skulle vara lönsamt att bygga ny kärnkraft.

Men lönsamheten kan man inte veta något om, då andra delar av energimarknaden domineras av subventioner.

Nu krävs en omvärdering av kärnkraften. Här har man ingen nytta av utsagor från regeringen som är bakbunden av inre motsättningar i frågan. Inte heller av uttalanden från ordföranden i ett statligt bolag som i de flesta stora beslut agerar inom de ramar som politiker fastställt. När Vattenfall lägger ned tysk kärnkraft är det för att landet Tyskland har beslutat sig för att lägga om energipolitiken. Och när Vattenfall räknar på kärnkraften i Sverige så ingår det att förnybar energi är subventionerad.

Att Vattenfalls strategier inte är till någon nytta i energipolitiska ställningstaganden visar sig i hur Lars G Nordström talar om Vattenfalls kolkraftverk Moorburg utanför Hamburg. Där kan det enligt honom bli aktuellt med försäljning eftersom det inte passar in i Vattenfalls portfölj. Att stänga verket är dock svårt eftersom Vattenfall har en leveransskyldighet.

När det gäller konkurrenten Stockholm Exergi, som har eldat fossila bränslen i Värtaverken i Stockholm, låter det annorlunda: ”det där kan man inte fortsätta med”.

Energidebatten har förändrats i grunden på bara några år. Därför är det välkommet att Moderaterna på sin stämma slog fast att Sverige behöver ny kärnkraft, och att det kan beslutas tillsammans med KD, L och SD.

Klimatet är onekligen en ödesfråga. Det bör förändra både politiska och ekonomiska kalkyler. Eller som Lars G Nordström sa i SvD-intervjun när han berömde Greta Thunberg: ”Vi behöver skrida till handling.”

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer